CDA-basis mort over stikstofbeleid
Ad van de Crommert, melkveehouder in Veghel (NB) en raadslid in Meijerijstad, heeft moeite met de rol van zijn partij in het stikstofbeleid. „Ik denk dat het CDA hier veel stemmen door gaat verliezen”, voorspelt hij. „Het kabinetsbeleid is op papier wel uit te rekenen, maar doet geen recht aan de praktijk van de landbouw.” Hij ziet dat alle problemen op de landbouw worden afgeschoven, terwijl andere sectoren buiten beeld blijven. „Als dit zo doorgaat, moet het CDA dat beleid niet meer steunen.”
Frank Kuijpers, akkerbouwer in Ossenisse en CDA-statenlid in Zeeland, is iets genuanceerder. „De voermaatregel is onzin”, stelt hij. „Maar je hebt te maken met kabinetsbeleid en soms moet je daar tegen je wil mee instemmen.” En als dat betekent dat je soms een resolutie van het partijcongres niet kunt uitvoeren? „Dat is dan jammer.”
Ook de CDA-raadsleden Bram Egberts (Hoge-Hexel, OV) en Thijs Mooren (Kaag en Braassem, ZH) uiten kritiek op hun eigen partij. Beiden zijn ook actief als boer.
Resolutie wel uitgevoerd
„Maar ik heb juist alles gedaan om die resolutie wel uit te voeren”, reageert CDA-Tweedekamerlid Jaco Geurts. „Ik heb alle pogingen gedaan om het Landbouw Collectief en de minister om tafel te krijgen.”
En dat is gelukt, vertelt hij. „Maar wat er daar vervolgens aan tafel gebeurt, daar heb ik geen invloed op.” Geurts wijst erop dat Nederland nu eenmaal te maken heeft met een uitspraak van de Raad van State. „Het is aan het kabinet om daar oplossingen voor aan te dragen. Wij zetten ons in om evenwichtig beleid tot stand te brengen met een gebiedsgerichte aanpak en zonder verplichte krimp van de veestapel. Dat is intussen regeringsbeleid geworden.”
Zijn fractie zet zich daarnaast in voor een verbeterd RIVM-model en het herbeoordelen van de Natura 2000 gebieden. Veel van wat in de motie staat, voert het CDA al uit. „En dat heb ik ook op het partijcongres gezegd.”
Nee, beaamt hij, de motie van de SGP heeft hij niet gesteund. Maar die kreeg maar 28 stemmen. Ook als het CDA daar wel mee had ingestemd, had die geen meerderheid gekregen. Geurts wijst dan liever op de motie die hij dezelfde nacht samen met Mark Harbers (VVD) heeft ingediend. „Heb je die gelezen? Daarin staat dat als het voorstel van de melkveehouders volgens het PBL een goed alternatief is, de boer ook daarvoor kan kiezen.”
Geurts wijst erop dat die motie een meerderheid van de stemmen heeft gekregen, zodat de minister daarmee aan de slag moet. „En daarmee heeft hij meer effect dan een motie die het ook met onze steun niet zou hebben gehaald.”