Melkveehouder Jos Litjens over Alpe d’HuZes: ‘Heel mooi en heel zwaar’
„Heel mooi, maar ook heel zwaar.” Zo beschrijft Jos Litjens zijn Alpe d’HuZes van donderdag 2 juni. In 2019 deed hij ook mee aan de Alpe d’HuZes, maar toen bedwong hij wandelend de berg. „Ik heb de berg toen drie keer beklommen. Vandaar dat ik dacht dat ik hem fietsend wel vier keer op zou kunnen komen.”
De eerste twee keer gingen goed vertelt Litjens. „De tweede keer was wel emotioneel voor mij. Waarom weet ik niet precies maar ik kreeg kippenvel bij de finish en had het mentaal even zwaar.” Litjens verloor zijn vrouw in 2014 aan kanker. „Daarna was het emotioneel minder zwaar. Net alsof ik alles een plekje had gegeven.” Fysiek werd het toen echter wel pittig voor de melkveehouder. „Tijdens de derde keer omhoog fietsen moest ik in elke bocht even rusten. Die beklimming was zó afzien. Vandaar dat ik besloot na de derde keer even naar mijn hotel te gaan en twee uur te rusten. Ik wilde graag mijn doel halen. Ik denk dat als ik niet was gaan rusten ik het niet gehaald had.”
Laatste keer omhoog
Eind van de middag staat Litjens weer klaar met zijn racefiets onderaan de berg. Alle BIG Challengers fietsen om kwart over vijf nog een laatste keer omhoog met het opgehaalde bedrag. Litjens heeft getwijfeld om met hen de laatste keer omhoog te fietsen, maar besluit om dat toch maar niet te doen. „Ik ben voor de groep uit gefietst zodat ik mijn eigen tempo kon aanhouden.” Eenmaal over de finish fietst Litjens weer een stukje naar beneden om de laatste bochten alsnog met de BIG Challenge-groep omhoog te fietsen.
„Als je dan met die groep en een cheque met daarop het opgehaalde bedrag over de finish fietst... Dat is echt een ontzettend mooi kippenvelmoment”, vertelt de melkveehouder. In totaal haalden de BIG Challengers meer dan 1,6 miljoen euro op voor het KWF. Dat is ongeveer 10 procent van de totale opbrengst tijdens de Alpe d’HuZes. „Ik ben ontzettend trots dat we als groep zoveel geld hebben opgehaald voor het KWF.”
In totaal heeft Litjens tijdens de Alpe d’HuZes 119 kilometer gefietst met 4299 hoogtemeters.
Echt iets kunnen doen
Litjens vindt de Alpe d’HuZes zo’n mooi evenement omdat hij het gevoel heeft dat hij echt iets kan betekenen. „Toen mijn vrouw ziek was kon ik alleen maar machteloos toekijken. Nu heb ik geld bij elkaar gehaald en gefietst waardoor meer onderzoek gedaan kan worden naar de ziekte. Op die manier hoop ik bij te dragen aan het doel dat mensen in de toekomst niet meer overlijden aan de ziekte kanker.”
Vieren van zijn prestatie doet de melkveehouder op vrijdagavond met zijn team Bike 2 Fight tijdens de feestavond van BIG Challenge. „Na de finish heb ik op donderdag wel een biertje gedronken, maar die zakte gelijk in mijn benen”, lacht Litjens. „Na een goede nacht slapen kon ik vrijdag beter feestvieren met mijn team.” Veel last van spierpijn had de Limburgse melkveehouder overigens niet. „Geen spierpijn wel zadelpijn. Iemand vroeg me vrijdag of ik nog een rondje wilde fietsen, maar daar moest ik nog even niet aan denken.”
Mooiste momenten
Voor de laatste keer finishen boven op de berg. Met het BIG Challenge team starten en finishen en een mooi bedrag ophalen. Beide momenten zal Litjens nooit vergeten. Maar dat waren voor hem niet de grootste hoogtepunten. „Het mooiste moment van de week was eigenlijk iets wat ik een teamgenoot zag doen”, vertelt hij. Die teamgenoot is een gepensioneerde melkveehouder van 67. Hij had zichzelf als doel gesteld om zes keer de Alpe d’Huez op te fietsen. „Bij de vierde keer was hij al aardig kapot. ‘Nog een keer’ zei hij toen. Voor de vijfde keer kwam hij boven toen het BIG Challenge team al gestart was voor de laatste keer omhoog. Zonder veel te zeggen ging hij weer naar beneden voor zijn laatste beklimming om de zes keer te halen. Dat hij dat gewoon flikt, dat vind ik ontzettend knap en het was heel mooi om te zien.”
Fietsprobleem
Litjens had overigens de dagen voor de Alpe d’HuZes nog wel wat problemen met zijn fiets. „We hebben met het team nog een aantal kilometer gefietst, maar het leek net alsof er een slag in mijn wiel zat. Uiteindelijk ben ik naar de fietsenmaker gegaan die er speciaal voor de Alpe d’HuZes was.” Uiteindelijk bleek dat zijn banden versleten waren. „Ik had mijn fiets voordat ik naar Frankrijk ging laten controleren, dus jammer dat ze toen de banden niet vervangen hebben. Gelukkig was mijn fiets voor de Alpe d’HuZes weer helemaal in orde.”
Op de vraag of Litjens volgens jaar weer op de Alpe d’Huez te vinden is antwoordt hij: „Ik zeg niet dat ik nooit meer terugkom naar de berg. Ik kom alleen niet terug als deelnemer. Dat is nu wel mooi geweest. Als iemand die ik ken nog een keer wil meedoen aan de Alpe d’HuZes, dan zal ik meegaan als vrijwilliger om te helpen. Ook als je niet deelneemt is het een fantastisch evenement.”
Agrio (uitgever van deze website) volgde dit jaar vier boeren die zich inzetten voor BIG Challenge en de Alpe d’Huez hebben bedwongen.
Bloembollenkweker Kees Buis uit Hensbroek (NH) haalde tot nu toe 11.000 euro op voor het KWF. Het lukt hem om zes keer de Alpe d’Huez op te fietsen. Lees hoe hij de Alpe d’HuZes beleefd heeft via de link.
Vleeskuikenhouder Arjen Kocks uit Schoonebeek (DR) haalde tot nu toe 12.500 euro op voor het KWF. Het lukte hem om drie keer de Alpe d’Huez op te rennen. Lees hoe hij de Alpe d’HuZes beleefd heeft via de link.
Veehouder Evert Liefting uit Nijkerk (GD) haalde tot nu toe 17.500 euro op voor het KWF. Het lukt hem om één keer de Alpe d’Huez op te wandelen. Lees hoe hij de Alpe d’HuZes beleefd heeft via de link.
Over Big Challenge
Het doel van BIG Challenge is om veel geld bijeen te fietsen/rennen/lopen voor de strijd tegen kanker. Dat wordt gedaan op de berg Alpe d’Huez in de Franse Alpen. BIG Challenge doet elk jaar mee als groot team vanuit de agri- en foodsector aan de Alpe d’HuZes. Van 2009 tot en met 2020 hebben ruim 2.000 BIG Challenge-deelnemers zo'n 10,4 miljoen euro ingezameld voor Alpe d’HuZes/KWF. Daarmee is BIG Challenge uitgegroeid tot de op twee na belangrijkste fondsenwerver voor KWF Kankerbestrijding. Alpe d’HuZes en BIG Challenge hanteren een strikt anti-strijkstokbeleid: 100 procent van de giften gaat naar KWF. Het tweede doel is om de agrarische sector in een positief daglicht te zetten.
Dit jaar was de Alpe d’HuZes op donderdag 2 juni. De 214 deelnemers van BIG Challenge haalden maar tot en met de Alpe d’HuZes 1.659.172 euro op. Dat is 10 procent van het totaal opgehaalde bedrag van 16.255.499 euro. Het seizoen van Alpe d’HuZes loopt nog door. Tot 1 oktober kunnen mensen nog doneren voor de editie van dit jaar.