Rechter eens met dwangsom transportband tussen twee champignonkwekerijen
Beide kwekerijen waar een groenstrook tussen zit zijn in handen van de Gemertse familie Van den Boomen. Stichting Mens Dier en Peel trok bij de gemeente aan de bel over de uitklapbare lopende band.
15 procent productverlies
De Raad van State is het eens met het college van burgemeester en wethouders dat de transportband niet boven de groenstrook mag hangen. Dat is een overtreding van het bestemmingsplan. Om er een einde aan te maken mag de gemeente een dwangsom opleggen van 10.000 euro met een maximum van 30.000 euro. Volgens Van den Boomen heeft de lopende band een groot milieuvoordeel. De champignons van De Drie Ossen worden ermee naar het bedrijf aan de Beeksedijk gehaald voor verdere verwerking. Dat zou anders met vrachtwagens moeten gebeuren. Door overladen van champignons in vrachtwagens zou ook 15 procent van het product verloren gaan.
Groenstrook ertussen
Volgens het bestemmingsplan moet er een groenstrook zitten tussen beide kwekerijen. Dat is niet zomaar, zegt Jan van Hoof van Mens Dier en Peel. Zonder die groenvoorziening zou één bedrijf van 3,5 of 4 hectare ontstaan. Dat is faliekant in strijd met de provinciale verordening die bedrijven agrarische bedrijven van maximaal 1,5 hectare toestaat, zegt Van Hoof. Van den Boomen heeft het betrekkelijk recent gebouwde bedrijf De Drie Ossen aangekocht van de vorige eigenaar.
Herziening bestemmingsplan
Het college van burgemeester en wethouders blijkt nu overigens geen problemen meer te hebben met de mobiele transportband boven de groenstrook. B en W maken zich dan ook sterk voor legalisering. Dat kan het college niet zelf doen. Daarvoor is medewerking van de gemeenteraad nodig. Die moet het bestemmingsplan herzien. Tegenstanders kunnen daartegen dan weer in beroep.
Tekst: Adri Klinkenberg Cerberus
Beeld: Ellen Meinen