Noord-Brabant werkt aan update stikstofaanpak (BOS 2.0): 'Maar is geen wondermiddel'
Het gaat om de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof (BOS) 2.0. Daarvoor hebben Gedeputeerde Staten een concept-BOS 2.0 vastgesteld dat zij gaan in mei en juni bespreken met Provinciale Staten en maatschappelijke partners. De maatregelen moeten zorgen voor een evenwicht tussen voldoende natuurherstel en voldoende stikstofvermindering, zodat economische en maatschappelijke ontwikkeling weer mogelijk worden.
De planning is dat Gedeputeerde Staten in augustus de BOS 2.0 vaststellen. Provinciale Staten kunnen daar dan in september een oordeelsvormende themabijeenkomst over aanvragen. In oktober stellen GS de BOS 2.0 definitief vast en doen aan Provinciale Staten een voorstel voor de financiële consequenties.
Wat houdt de BOS in?
De eerste BOS werd in 2020 vastgesteld. Het uitgangspunt was om de stikstofuitstoot in alle sectoren te verminderen, de natuur te versterken en economische en maatschappelijke initiatieven weer vooruit te laten gaan. De BOS 2.0 zet de ingezette lijn van ‘verminderen, versterken en vooruitgaan’ voort en maakt sommige maatregelen en de verwachte resultaten concreter, zo schrijft de provincie. Alle sectoren moeten daarbij een bijdrage leveren aan het verminderen van de stikstofuitstoot.
„Tijdens het bespreken van de BOS 2.0 zal ik onze partners uitleggen dat de provinciale aanpak geen wondermiddel is”, zegt gedeputeerde Wilma Dirken (Ruimte, Wonen, Stikstof en Veiligheid). „We waren en blijven grotendeels afhankelijk van landelijk beleid en financiering om de stikstofproblematiek structureel aan te pakken. Wel zie ik kansen om in sommige regio’s Brabant op termijn open te houden.”
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Provincie Noord-Brabant