Rampzalige week voor wijndruiven in Limburg: 'Deze ranken zijn verloren'
„Slecht”, zegt Nijst als antwoord op de vraag hoe het met de wijnranken is. „We hebben 80 procent uitval.” Dat geldt niet alleen voor Domein de Wijngaardsberg in Ulestraten, maar voor heel Zuid-Limburg. Alle wijnboeren hebben te kampen gehad met deze nachtvorst. „Dood is dood. Daar doe je niks meer aan. Deze ranken zijn verloren.”
Kaarsen als bescherming tegen de vorst is erg duur
De ligging van zijn wijnranken is zeker niet slecht, maar de hevigheid van de vorst was heftiger dan voorspeld. „Op andere plekken zijn ze misschien vorstgevoeliger, maar tegen deze vorst doe je weinig. Althans, je kunt werken met hetelucht kanonnen of paraffine kaarsen. Dat zou de schade nog enigszins beperkt kunnen houden, maar dat is niet te betalen. Die kaarsen zouden me 10.000 euro hebben gekost en dan is het nog maar de vraag of het goed werkt.”
Een andere optie om de ranken te beschermen is beregenen, maar De Wijngaardsberg ligt in een grondwaterbeschermingsgebied. „We mogen dus geen putten slaan.”
Effect op de wijn
Wat het effect is op de wijn? „Die wijn komt er niet. Aan bevroren scheuten groeien geen druiven. Er is nog 20 procent wel overeind gebleven, maar die moeten we nog oogsten. Geen idee wat het effect daarop zal zijn. Dat moeten we nog zien. Heel vervelend dit, ja.”
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief