Brabantse Delta: boeren mogen onder voorwaarden sloten gebruiken voor subsidie
Om aan de GLB-subsidievoorwaarden van het waterschap te voldoen, moet de boer een aanzienlijke tegenprestatie leveren voor het verbeteren van de biodiversiteit naast de sloot. Zo meldt Brabantse Delta. Het gaat om het aanleggen van een verbrede kruiden-, bloemrijke akkerrand of een natuurvriendelijke oever. Dit levert ook positieve effecten voor het waterschap: de waterkwaliteit en de biodiversiteit verbetert en/of er kan meer water worden vastgehouden.
4 procentregeling
Op 1 januari 2023 is het nieuw Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid ingegaan. EĆ©n van de voorwaarden voor boeren om voor hun basispremie in aanmerking te komen, is dat zij 4 procent van hun areaal niet mogen betelen. Om aan deze 4 procent te komen, mogen boeren ook landschapselementen van derden meetellen, als dit voldoet aan de voorwaarden. Onder landschapselementen kunnen ook sloten en oevers van waterschapssloten worden verstaan.
Schriftelijke overeenkomst
Om de sloot van het waterschap te mogen opvoeren bij het aanvragen van de subsidie, wordt een schriftelijke overeenkomst gemaakt tussen de boer en het waterschap. Die overeenkomst geldt voor vier jaar (lopende GLB periode).
Bestaande stroken
Bedrijven die al meedoen met de akkerranden uit het agrarisch natuurbeheer (ANLB) komen niet direct in aanmerking, omdat daar al een vergoeding voor wordt gegeven. Zij kunnen contact opnemen met het waterschap om te kijken of de regeling omgezet kan worden.
Boeren die gebruik willen maken van de regeling kunnen bellen met (076) 564 1000 of het contactformulier invullen.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief