IRS: ‘Bestrijding oprukkend raaigras steeds moeilijker’
Bij het IRS is onderzoek gedaan naar de bestrijding van raaigras. Dit onder leiding van onkruidbeheersing specialist Sjef van der Heijden. Op meerdere locaties in Zuid-Limburg was de bestrijding van raaigras niet succesvol met grassenmiddelen. Inmiddels rukt dit onkruid verder op in Nederland. Het is inmiddels op meerdere locaties buiten Zuid-Limburg in Nederland waargenomen. Om hiervoor internationale aandacht te vragen presenteerde Van der Heijden de eerste ervaringen en bestrijdingsresultaten op het IIRB-congress in Brussel dit voorjaar.
Resistent
Uit onderzoek blijkt dat raaigras resistent is tegen ALS-middelen (zoals Conviso One in bieten en Atlantis Star in graan) en ook tegen de meeste grassenmiddelen (onder andere Focus Plus). Alleen het grassenmiddel Centurion Plus vertoont enige werking.
Erg lastig
Volgens het IRS is het erg lastig om binnen het bouwplan dit raaigras te bestrijden. Het advies van het IRS luidt om dit onkruid te bestrijden middels een integrale aanpak, zoals het gebruik van andere chemische groepen, een vals zaaibed, aanpassingen in het bouwplan, gebruik van glyfosaat en een kerende grondbewerking.
Proefboerderij
Sinds twee jaar is dit oprukkend raaigras een terugkerend gespreksonderwerp op Proefboerderij Wijnandsrade. Afgelopen najaar werd aangestipt dat ook graanakkers in toenemende mate kampen met dit resistent raaigras. Daarbij kregen de telers het advies dat het juist in wintertarwe belangrijk is om tot een goede en brede onkruidbestrijding te komen. Het advies luidt om vlak voor het zaaien te ploegen en direct na het zaaien onkruidbestrijding uit te voeren met Arnold. Na 4 tot 6 weken 2,5 liter per hectare Sharpen 33EC toepassen. Alleen een voorjaarsbespuiting blijkt in de praktijk onvoldoende.