Provincie Zeeland staat vergassen van zomerganzen toe
Stichting Faunabeheereeinheid Zeeland (FBE) mag tijdens de ruiperiode ganzen vangen en vergassen. De volwassen ganzen kunnen dan niet vliegen. Gedeputeerde Wilfried Nielen (BBB, natuur) stelt dat het doden van een groot aantal van de overzomerende ganzen in de Zeeuwse Natura 2000-gebieden noodzakelijk is. „Van de natuurgebieden lopen de ganzen ook de graslanden en akkers op, op zoek naar eten. De dieren poepen het gras en de landbouwgewassen onder en eten van alles op. De schade loopt enorm op. Jaarlijks is er nu al twee miljoen euro schade door ganzen. Daarom is de ganzenpopulatie verkleinen een bittere noodzaak.”
Een dag per jaar
Het gaat om de brandgans, de grauwe gans en de grote en de kleine Canadese gans. De ruivangsten worden uitgevoerd in de Natura 2000-gebieden Grevelingen, Krammer-Volkerak, Oosterschelde, Veerse meer, Westerschelde en Saeftinghe, Zoommeer, Canisvliet en Vogelkreek. Per werkgebied wordt maar één dag per jaar een vangactie uitgevoerd. Hoeveel effect dit heeft is dus afwachten.
Humane bestrijding
De provincie vindt dat het bijeendrijven en vergassen van de ganzen met CO2 één van de meest humane bestrijdingsmethodes is. De Partij voor de Dieren (PvdD) in Zeeland was het daar niet mee eens. Stichting Dierenwelzijn Zeeland riep mensen op om bezwaar te maken tegen het vergassen van tienduizenden gezonde ganzen en hun kuikens.
79 mensen gaven daar gehoor aan. Ook reageerden Fauna4Life en Vogelbescherming Nederland op de vergunningaanvraag. Deze zienswijzen hebben niet geleid tot het aanpassen van de vergunning, wel tot het aanscherpen van de maatregelen.
Een ecoloog gaat de effecten van de ganzenvangacties in de gaten houden.
Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen Meinen