Brabantse Biodiversiteitsmonitor beloont duurzame melkveehouders: hoe werkt dat?
De Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM) biedt melkveehouders in Brabant nieuwe mogelijkheden om duurzaamheidsdoelen te bereiken en hiervoor te worden beloond. Het programma, gestart in 2021, werkt met Kritische Prestatie Indicatoren (KPI's) en beloont boeren voor hun bijdragen aan natuur en landschap.
Hoe hoger de score, hoe hoger de beloning
De beloning in de BBM is gebaseerd op 13 verschillende duurzaamheidsindicatoren waaronder ammoniakuitstoot, weidegang, blijvend grasland en fosfaat-bodemoverschot. De melkveehouder zit zelf aan de knoppen en bepaalt welke maatregelen hij neemt om de scores op de indicatoren te verbeteren. Hoe hoger de score, hoe hoger de beloning.
Naast financiële beloningen kunnen deelnemers profiteren van subsidies, hogere melkprijzen en kortingen bij banken en pachtverstrekkers. Deelnemers krijgen ondersteuning via studiegroepen en regiobijeenkomsten om kennis te delen en scores te verbeteren.
Hoe verlaag ik het ruw eitwitgehalte?
Kennis delen blijkt toch een zwakke schakel die ondersteuning behoeft, vandaar dat hier nu op wordt ingezet. De meeste deelnemers voelen zich niet of nauwelijks verbonden met de BBM, maar zijn wel op zoek naar informatie. Middels studiegroepen en regiobijeenkomsten wordt nu getracht onderstaande onderwerpen te behandelen:
- Inhoudelijke kennis: hoe krijg en behoud ik kruidenrijk grasland, hoe verlaag ik het ruw eiwitgehalte in het rantsoen, de invloed van bodemtypes, hoe kringlopen te sluiten;
- Kosten, investeringen, besparingen, verdienmodellen;
- Ervaringen van collega-melkveehouders delen: wat werkt wel en niet als het gaat om stappen zetten om scores te verbeteren.
Met een groeiend aantal deelnemers, van 190 in 2019 naar ongeveer 550 in 2024, biedt de BBM ook voordelen zoals vrijstellingen van stalaanpassingen voor boeren die hoge duurzaamheidsresultaten behalen. De provincie Noord-Brabant werkt samen met verschillende partners om dit programma te ondersteunen en verder uit te breiden.
Waar valt BBM onder?
De BBM hangt onder het programma Brabants Bodem: waarin een nieuw perspectief wordt ontwikkeld voor agrarisch ondernemers die bijdragen aan de kwaliteit van natuur en landschap in Van Gogh Nationaal Park. Het is een samenwerkingsproject van waterschappen, ZLTO, Brabantse Milieufederatie, Brabants Landschap en de Provincie Noord-Brabant.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: BBM