Limburg reageert op regeerakkoord: positief maar ook kritisch
De provincie schrijft in een reactie over de belofte van structurele samenwerking tussen het Rijk en de regio's als een stap in de juiste richting. Limburg ziet veel aanknopingspunten tussen het hoofdlijnenakkoord en hun eigen coalitieakkoord 'Elke Limburger telt!' en eerdere lobbyprioriteiten.
Toekomst van het landelijk gebied
Een belangrijk thema in het akkoord is natuurlijk het bieden van een toekomstperspectief voor boeren en tuinders. Limburg benadrukt het belang van een concrete en juridisch houdbare aanpak van de stikstofproblematiek en langjarige financiële duidelijkheid voor agrarisch natuurbeheer. De provincie juicht een regionale en bedrijfsspecifieke benadering toe, mits er voldoende financiële middelen beschikbaar zijn.
De provincie deelt de zorgen over de bestaanszekerheid van grote groepen mensen. De ambitie om armoede niet verder te laten toenemen, wordt gezien als een goede eerste stap. Echter, het terugdraaien van de verhoging van het wettelijk minimumloon wordt kritisch bekeken door de provincie, omdat dit de bestaanszekerheid van veel mensen zou raken.
Bereikbaarheid van het platteland
Het akkoord erkent de positie van grensregio's en de noodzaak van goede internationale verbindingen. Limburg benadrukt dat duidelijke afspraken en financiële middelen nodig zijn om het openbaar vervoer zowel op het platteland als in stedelijke gebieden te verbeteren.
Een basis voor verdere samenwerking
De provincie Limburg ziet het hoofdlijnenakkoord als een basis voor verdere samenwerking met het Rijk. Limburg is bereid om actief mee te denken en concrete voorstellen te doen om de ambities in het akkoord te realiseren en de belangen van de regio te behartigen.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: Provincie Limburg