Raad van State eens met overhevelen varkensrechten in Reusel
In ieder geval levert dat flinke milieuwinst op, aldus de hoogste bestuursrechter vandaag in een einduitspraak in een al sinds 2018 slepende kwestie. Immers, de oude veehouderij aan het Wolfsven ligt veel dichter bij de dorpskern dan de veehouderij aan de Schepersweijer.
Voor veehoudersfamilie Huijbregts is de uitspraak een flinke opsteker, want nu kunnen de schoonzoon en dochter van veehouder Huijbregts op termijn de varkenshouderij overnemen. Voor de toekomst van het bedrijf is het van groot belang dat zij de uitbreiding van het aantal varkens aan de Schepersweijer kunnen wegstrepen tegen het inleveren van de varkenshouderij aan het Wolfsven.
Opheffen
De bedoeling is om dat in één bestemmingsplan te regelen. Daarover loopt nog een aparte procedure. Als het bestemmingsplan de eindstreep haalt kan de andere dochter van Huijbregts een akkerbouwbedrijf in de oude veehouderij aan het Wolfsven beginnen. Stichting Groen Kempenland is tegen. Die vindt het allemaal meer op een boekhoudtruc lijken om een kale uitbreiding van de varkenshouderij aan de Schepersweijer mogelijk te maken. Onder meer door die te baseren op het opheffen van de varkenshouderij aan de Wolfsven, die er eigenlijk in 2015 al zou zijn opgeheven.
Varkensrechten
De hoogste bestuursrechter is het niet eens met Groen Kempenland en stelt dat de gemeente terecht het verzoek om de vergunning voor Wolfsven in te trekken terzijde heeft geschoven. Daardoor kan de familie Huijbregts de varkensrechten van het Wolfsven naar de Schepersweijer verplaatsen. Op de opgeheven veehouderij aan het Wolfsven zit nu alleen nog een akkerbouwbedrijf. Huijbregts kan weer vooruit en Groen Kempenland heeft dit keer het nakijken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Agrio archief