Eerste Limburgse boer tekent voor natuurinclusieve landbouw
De woensdag ondertekende samenwerkingsovereenkomst maakt deel uit van een project van Staatsbosbeheer en het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, waar uiteindelijk over het hele land verspreid tachtig boeren aan mee gaan doen. De WUR (Wageningen University & Research) monitort een deel van de projecten.
Heuvel Angus
Kleijnen is de vierde generatie die hier boert en is met zijn Heuvel Angus de eerste boerderij uit Limburg die de stempel ‘natuurinclusief’ krijgt, zo meldt Staatsbosbeheer. Heuvel Angus heeft 175 stuks Aberdeen Angus runderen rondlopen. Het vlees gaat direct van de boer naar de particulier en naar zeven restaurants in de buurt.
Kringloop sluitend
Kleijnen heeft in 2011 het ouderlijk bedrijf overgenomen. Tot 2019 combineerde hij dat met een baan als leraar. Sindsdien richt hij zich volledig op de boerderij. Bij de overname heeft hij gekozen voor een bedrijfsvoering waar natuur, biodiversiteit én het heuvellandschap zo goed mogelijk samen gaan. ‘Groeien door klein te blijven’, is Kleijnen’s motto, licht Staatsbosbeheer toe. ‘Hij gebruikt op zijn graslanden geen bestrijdingsmiddelen, zo min mogelijk kunstmest en probeert de kringloop binnen zijn bedrijf sluitend te krijgen. Hij heeft paddenpoelen aangelegd en op zijn terrein staan hoogstambomen en knip- en scheerhagen.' Door al deze kenmerken ziet Staatsbosbeheer Heuvel Angus naar eigen zeggen als een partner voor de toekomst.
Verder extensiveren
Juist om verder te kunnen extensiveren en beter zelf in wintervoer voor zijn vee te kunnen voorzien, heeft Kleijnen meer grasland nodig. Hij pacht nu al grond van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Limburgs Landschap, maar de nieuwe overeenkomst bevat de intentie om vanaf 2026 extra grond op de Kunderberg te pachten van Staatsbosbeheer. Naast deze extra pacht zijn in de overeenkomst wederzijds afspraken gemaakt over duurzaam natuurbeheer.
Landelijk project
Kern van het landelijke project van Staatsbosbeheer is grond. Staatsbosbeheer heeft 50.000 hectare grasland in eigendom en is voor zijn natuurdoelstellingen gebaat bij een stabiel beheer. ‘Langdurige relaties en afspraken zijn daarbij van groot belang’, aldus Staatsbosbeheer. Er zijn inmiddels overeenkomsten getekend met 32 boeren verspreid over het land. ‘De verwachting is dat dit aantal nog dit jaar snel zal stijgen, zodat nog meer boeren stappen zetten richting natuurinclusiever boeren.’
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Staatsbosbeheer