Champignonteler uit Udel wil houtgestookte centrale weer opstarten: 'Investering van 4 tot 8 miljoen euro staat te verpieteren'
Het begon allemaal met het plan van de ambitieuze champignonteler voor een energie-installatie die gestookt zou gaan worden met champost. Voor hem is dat gratis brandstof. Echter zitten er nogal wat haken en ogen aan een champostinstallatie. Daarom vroeg hij toestemming om zijn energiecentrale met houtpellets te stoken. Dat mocht van de gemeente, die gaf er twee tijdelijke vergunningen voor. „Dat hebben wij zes jaar kunnen doen. Zonder klachten”, zegt Heeren.
Kink in kabel
De energie werd geleverd aan het kassenbedrijf van de buurman, één varkenshouderij en zes huishoudens. Er kwam gemiddeld één vrachtwagen per week 30 ton pellets brengen. In 2021 kwam er een kink in de kabel. De permanente vergunning die Heeren nodig heeft voor zijn installatie werd geweigerd door de gemeente.
Eind 2022 moest de champignonteler stoppen met zijn hout stook. Nu maakt hij weer gebruik van aardgas en ander gas dat met een vrachtwagen wordt aangevoerd. De buurman heeft het moeilijker. Die was van het aardgas afgeschakeld en moet per as gas laten komen.
Geen plek in bestemmingsplan
Maashorst zegt dat de energiecentrale te groot is en niet in het bestemmingsplan past. Met dat antwoord nam de Raad van State donderdag geen genoegen. De gemeente voegde eraan toe dat een hout gestookte installatie niet circulair is. Dat was nou juist wel de bedoeling, zeggen woordvoerders. De champost is afval en komt van de kwekerij. Het wordt verbrand waarmee energie wordt opgewekt. Zo’n initiatief wil Maashorst wel steunen.
Echter, de pellets komen van elders. Dat vindt de gemeente geen vooruitgang. De Raad van State reageerde dat het nu gebruikte gas ook ergens vandaan komt. „Is dat meegewogen?", vroegen de rechters.
Energie aan andere bedrijven
Maashorst wil ook niet dat Heeren de energie aan andere bedrijven levert. „Het is geen bedrijfseigen activiteit meer. De helft gaat naar de buren", zeggen gemeentewoordvoerders. Buurman H. Donkers heeft zich verzet tegen de vergunningen van Heeren. Hij zegt dat de installatie drie keer groter is dan de champignonkweker zelf nodig heeft. Het verstoken van biomassa vindt hij ook geen duurzame energieopwekking. De Raad van State gaat er de komende weken naar kijken. Uitspraak volgt.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ruth van Schriek