Column: 50 tinten boerengroen
Afgelopen maanden heb ik voor een project van het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland in beeld gebracht wat er met een goede samenwerking nu allemaal gebeurt op het boerenland in de Groene mantel om Nijmegen. Met zeven bedrijfsportretten hebben we de kracht van lokaal samenwerken bij elkaar gebracht in een magazine dat we deze week presenteren. Een mix van bedrijven: gangbaar, in omschakeling naar biologisch, natuurinclusief of gericht op lokale afzet. Elke boer, elk bedrijf heeft een uniek verhaal. Elk bedrijf met zijn eigen groentint die bij hem en zijn omgeving past. Zeven verhalen waarin mooi zichtbaar wordt wat er nú al gebeurt en wordt bereikt.
Elk bedrijf met zijn eigen groentint
De boeren doen dat niet alleen. Met de kennis van het Gelderse agroforestry netwerk dat meedenkt in de kansen voor houtige inplant of de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap waarin we kennis en netwerken bundelen plantten we 2,5 kilometer haag aan in Groesbeek.
Met de steun van tal van vrijwilligers hebben we een nieuw weidevogelgebied ingericht. Door out-of-the-box denken hebben we het beheer en onderhoud van een deel van de uiterwaarden weer bij de boeren onder kunnen brengen zoals het vroeger ook altijd was. Stuk voor stuk mooie verhalen van boeren die nu al elke dag bezig om het landschap weer een stukje mooier te maken.
Maar wie kent deze verhalen nog? Wie vertelt het verhaal? Wie maakt zichtbaar welke ambities en initiatieven voor onder andere korte voedselketens, nieuwe teelten en maatregelen voor biodiversiteit, water- en bodemkwaliteit nú al gerealiseerd worden en onderdeel uitmaken van de toekomst van het agrarisch bedrijf? Wie heeft er oog voor de stappen die agrariërs nú al zetten om een netwerk aan landschapselementen met knotbomen, heggen en natuurvriendelijke bermen en oevers aan te leggen en te beheren? Wij houden niet van plannen maken. Wij houden van doen, maar vertellen eigenlijk te weinig wat er al gebeurt.
Wij houden van doen, maar vertellen eigenlijk te weinig wat er al gebeurt
Als je dan die verhalen ophaalt besef je je nog maar eens hoe weinig kennis er bij beleidsmakers en overheden is van wat er al nu wordt bereikt. Dat gemeenten echt nauwelijks weten wat er al allemaal gebeurt in hun buitengebied. Dat het waterschap nog volop aan het nadenken is over mogelijke maatregelen, terwijl de boeren gewoon al aan de slag zijn. Dat burgers echt geen idee hebben hoeveel er al door boeren wordt geïnvesteerd in het landschap terwijl ze er wel super geïnteresseerd in zijn.
Met het magazine ‘50 tinten boerengroen’ dagen wij nu de regio uit. De verhalen, samenwerking en ambities in het magazine laten zien hoe de agrariërs op een haalbare en realistische manier willen bijdragen aan de verbinding tussen boer en natuur. Elk bedrijf op zijn eigen manier met zijn eigen tint groen. Er is zoveel mogelijk als we morgen gaan doen wat vandaag al kan en daar echt de ruimte voor krijgen. Als we de handen ineen slaan en samen optrekken.
Ik weet zeker dat iedereen die het magazine leest geïnspireerd raakt om met ons samen op te trekken. Geef ons vertrouwen, flexibiliteit en voldoende budget, en dan zorgen wij voor de verbinding en de samenwerking en gaan we gewoon doen!
Hermen Vreugdenhil
Hermen Vreugdenhil is voormalig Statenlid in Brabant en nu directeur van Collectief Rivierenland, de coöperatie die in het Gelderse Rivierengebied het agrarisch natuur- en landschapsbeheer uitvoert.
Tekst: Hermen Vreugdenhil
Beeld: Ellen Meinen