BBB mag naar Brussel: GroenLinks-PvdA en PVV meeste stemmen bij Europese Verkiezingen
GroenLinks-Pvda en PVV voeren een nek-aan-nekrace om de meeste stemmen. In de voorlopige uitslag komt de groen-rode samenwerking uit op acht zetels, gevolgd door de PVV met zeven. Die partij boekt een monsterwinst. Vijf jaar geleden kreeg de partij nog maar één zetel. VVD krijgt er vier, D66 en CDA allebei voorlopig drie. BBB staat op dit moment op twee zetels en Volt, NSC, SGP en PvdD op één zetel.
Bij de exitpoll van Ipsos geldt een foutmarge van één zetel per partij. Het kan dus betekenen dat een partij een zetel meer of minder krijgt. Voor de partijen die nu op één zetel staan (Volt, NSC, SGP en PvdD) kan het zelfs betekenen dat ze buiten de boot vallen en geen plek krijgen in het Europees Parlement.
Thuisblijvers
De opkomst was dit jaar hoger dan vijf jaar geleden. 47 procent wist de weg naar het stembureau te vinden. In 2019 was dit 42 procent. In 2009 en 2014 was dit met 37 procent zelfs nog lager.
Opvallend is dat de kiezer die in november massaal op PVV, NSC, VVD of BBB stemde, de nieuwe coalitie, deze verkiezingen thuis bleef. Vooral de kiezers van NSC leken geen interesse te hebben in de Europese Verkiezingen. Bijna twee derde, 59 procent, bracht geen stem uit. Ook bij de PVV was dat met 56 procent een soortgelijk percentage. Bij VVD en BBB waren die percentages met respectievelijk 47 en 44 procent iets lager.
Nederland mocht als eerste van alle Europese lidstaten donderdag naar de stembus. In andere landen wordt dit tot en met zondag nog gedaan. De definitieve uitslag wordt zondagavond na 23.00 uur verwacht.
Smit en Ruissen landbouwwoordvoerders
Omdat de SGP haar zetel lijkt te behouden en de BBB als nieuwkomer zelfs twee zetels krijgt, krijgen hun lijsttrekkers een zetel in het Europees Parlement. Daarmee komen er waarschijnlijk twee Nederlanders in de landbouwcommissie van dat parlement. Bert-Jan Ruissen (SGP) is de afgelopen vijf jaar landbouwwoordvoerder geweest en wil daarmee doorgaan. Sander Smit (BBB) wil ook in de landbouwcommissie plaatsnemen. Anja Hazekamp, Europees lijsttrekker van de PvdD, lijkt ook haar zetel te behouden: zij zat de afgelopen vijf jaar in de milieucommissie, maar was plaatsvervangend lid (ze mag meedoen, maar heeft geen stemrecht) in de landbouwcommissie.
Melkveehoudster Willemien Koning-Hoeve, nummer vier op de CDA-lijst, en boerenzoon Bart Millenaar, nummer zeven op de VVD-lijst, hadden ook hun zinnen gezet op een plaats in de landbouwcommissie, maar vallen - op grond van de exitpoll - buiten de boot. Zij moeten hopen op voorkeursstemmen of, in het geval van Koning-Hoeve, op de foutmarge van de peiling. De vierde zetel voor het CDA ligt nog binnen die foutmarge. Aan de andere kant betekent die foutmarge dat Ruissen en Hazekamp nog in de gevarenzone zitten. Hun partijen zouden hun ene zetel nog kunnen verliezen.
Reacties
Lees hieronder enkele reacties op de voorlopige uitslag van de Europese Verkiezingen.
BBB
'Met BBB in het bestuur in 10 van de 12 provincies en 16 van de 21 waterschappen, met 137 Provinciale Statenleden, 19 gedeputeerden, 118 waterschapsbestuurders, 16 Eerste Kamerleden en 7 Tweede Kamerleden en een kabinetsdeelname voor de deur, zijn we nu nog beter in staat om verantwoordelijkheid te nemen om boeren, burgers en ondernemers een toekomstperspectief te bieden. Om te werken aan Europees noaberschap, waarbij er oprechte aandacht is voor de kracht van de regio. Alles voor een BBBeter Nederland', schrijft de partij in een persbericht.
Caroline, die vandaag ook jarig is, reageert met tranen in haar ogen op de uitslag van de exitpoll. “Dit is weer een nieuwe stap, waardoor we nu eindelijk ook actief kunnen werken aan het verminderen van de regeldruk vanuit Brussel.”
De eerste reactie van lijsttrekker Sander Smit: "Ik ben enorm dankbaar voor het overweldigende vertrouwen en de steun van de kiezer. Nu kunnen we ons maximaal inzetten voor alle inwoners van Nederland inclusief onze boeren, tuinders, vissers en ondernemers."
LTO
LTO hoopt dat er in de nieuwe samenstelling van het Europees Parlement, en in het bijzonder de voor de land- en tuinbouw relevante commissies, zoals de landbouw- en milieucommissies, veel ruimte zal zijn voor een realistisch en haalbaar beleid voor boeren en tuinders.
Voorzitter Ger Koopmans reageert kort op de Nederlandse uitslag: „Wij feliciteren alle partijen en kandidaat-Europarlementariërs die zitting gaan nemen in het Europees Parlement. Het belang van Brussel voor de Nederlandse land- en tuinbouwsector kan daarbij niet genoeg worden benadrukt. We kijken uit naar een goede en constructieve samenwerking en hopen dat de Nederlandse Europarlementariërs in Brussel aan de slag gaan voor het toekomstperspectief én het verdienvermogen van onze boeren en tuinders.”
LTO kijkt uit naar de definitieve uitslag op maandag en zal dan uitgebreid reageren.