Brabantse Delta reageert op kritiek akkerbouwer: ‘Noodpompen zelf nodig’
Waterschap Brabantse Delta wilde pompen achter de hand houden voor het eventueel uitvallen van een gemaal. Bovendien mochten boeren zelf niet pompen en gaf het waterschap aan dat het niet zou helpen. Dit klopt niet, volgens akkerbouwer Robbert Bogers in Kruisland. De akkerbouwer zette daarom, na late toestemming, met een collega een pomp van de loonwerker in, tot grote opluchting van de andere akkerbouwers in de polder.
Het waterschap Brabantse Delta reageert schriftelijk op het onbegrip van akkerbouwer Robbert Bogers nadat 80 millimeter op zaterdag 25 mei ervoor zorgde dat een sloot overliep en zijn land onderliep. Het watreschap schrijft:
- Wij ontvingen zaterdag 25/5 de vraag van een agrariër of hij zelf een noodpomp mocht plaatsen om water van zijn land af te voeren.
- We zijn zeer terughoudend als het gaat om dit soort verzoeken. We hebben de tijd moeten nemen om een zorgvuldige afweging te maken.
- Je kunt je namelijk wel voorstellen dat het niet wenselijk is dat particulieren op eigen initiatief noodpompen plaatsen. Want waar voert men het water dan naartoe af en wordt het probleem niet verplaatst? En hoe weten we dat er geen schade aan bezit van anderen wordt aangebracht? Enzovoorts. Wij zijn er als waterschap om het collectieve belang te behartigen en te bewaken.
- We hebben in dit specifieke geval op dat moment het besluit genomen om toestemming onder voorwaarden te verlenen.
- Er zou namelijk geen schade aan waterschapswerken ontstaan, er was geen maalstop aanwezig, er was geen hoogwatergolf in aankomst en de lozing was op groot ontvangend water.
- Het plaatsen van de noodpomp was op eigen risico, kosten, regie, coördinatie en verantwoordelijkheid van de betreffende agrariër.
- We gaan ons naar aanleiding van deze vraag bezinnen over hoe we hier in de toekomst mee om willen gaan.
Wat betreft de inzet van noodpompen in zijn algemeenheid.
- Wij hebben geen noodpompen voor individuele situaties ingezet, omdat:
- wij er zijn om het collectieve belang in ons gebied te behartigen en te bewaken;
- de noodpompen er zijn om problemen bij onze eigen gemalen op te vangen. Zo plaatsten we een noodpomp bij Emilia, omdat dit gemaal tijdelijk op één pomp draait wegens onderhoud van de tweede pomp. Omdat de waterstand onvoldoende zakte, hebben we daar zaterdag op zondag een noodpomp bijgeplaatst.
- de inzet van een noodpomp is maatwerk, daar konden we onder de huidige omstandigheden op dat moment niet op de juiste manier invulling aan geven. Er was op zoveel plekken overlast, we kunnen niet het ene individu wel helpen en het andere individu niet.