Areaal rode kidneybonen blijft groeien
In samenwerking met partners CZAV en Casibeans laat Coroos dit jaar ruim 100 hectare rode kidneybonen inzaaien. Door deze samenwerking neemt Coroos een groot deel van de Nederlandse teelt voor haar rekening en zorgt daarmee voor een flinke stap voorwaarts in de groei van het aanbod van de Nederlandse rode kidneybonen voor de consument.
De markt voor deze voeding groeit sterk, het afgelopen jaar met zo’n 25 procent, laat Coroos weten. Ongeveer de helft van alle rode Kidneybonen die in Nederland worden gegeten zijn verwerkt en geleverd door Coroos. De andere helft grotendeels door HAK.
Bean Deal
In 2023 is Coroos ingestapt in de Bean Deal (volledig: de Green Deal Eiwitrijke Gewassen) en zet zich sindsdien in om fors meer peulvruchten van Nederlandse bodem te telen en te verwerken. „In de afgelopen jaren hebben proefteelten goede resultaten laten zien, waardoor deze grote stap nu mogelijk is. Vanuit onze duurzaamheidsstrategie en in lijn met de wens vanuit de retail en de Nederlandse consument, laten we onze grondstoffen het liefst zo lokaal als mogelijk telen. Deze kidneybonen worden vlakbij de fabrieken van Coroos geteeld in Zeeland en in de Hoeksche Waard.
Opbrengst
De verwachte opbrengst van deze nieuwe teelthectaren zal eind van dit jaar goed zijn voor zo’n 2 miljoen extra maaltijden die met peulvruchten van Nederlandse bodem worden verrijkt. Het totale teeltgebied voor Nederlandse peulvruchten groeit, maar met name deze teelt blijft relatief nieuw.
Volgens Coroos zijn binnen de hele keten nog veel uitdagingen te overwinnen. Alleen door strategische samenwerking, zoals deze en visie en geloof van alle betrokken partijen van deze teelt en verwerking tot aan de verkoop en de uiteindelijke consument, denkt Coroos dat de lokale teelt van Nederlandse peulvruchten de komende jaren een succes wordt.
Niet de eerste
Coroos is overigens niet de eerste met deze teelt. Onder auspiciën van CZAV telen sinds enkele jaren Zeeuwse en Zuid-Hollandse akkerbouwers kidneybonen voor conservenfabrikant HAK. Dit is het resultaat van jarenlange gezamenlijke proeven van de CZAV en HAK op akkers in Zeeuws-Vlaanderen. Hieruit blijkt dat grote rode kidneybonen goed gedijen op de (zware) Nederlandse gronden. Naast Zeeland worden deze bonen ook op de Zuid-Hollandse eilanden geteeld.
Anderhalf jaar geleden maakte HAK bekend dat ze, met het oog op de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten, de teelt van Nederlandse kidneybonen opschaalt van 25 naar 100 procent.