Zeeuwse akkerbouwer krijgt subsidie voor proef met twee druppelirrigatiesystemen
Beregenen is in Zeeland beperkt mogelijk. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen en op het eiland Tholen zijn tijdens droge perioden veel haspels te zien. In totaal zijn er in Zeeland circa driehonderd haspels.
In de afgelopen jaren zijn er in Zeeland een handvol druppelirrigatievelden aangelegd. Vanaf dit seizoen constateert de provincie een forse uitbreiding.
Surface-toepassing
Vrijwel alle druppelirrigatie wordt 'surface' toegepast. Dit betekent dat de tapes enkele centimeters onder de oppervlakte liggen. De tapes zijn slechts 1 seizoen te gebruiken en kunnen daarna gerecycled worden tot bijvoorbeeld plastic potten of palen. Een andere vorm van irrigatie is 'subsurface'-irrigatie. Hier gebruikt men dikkere slangen voor, die onder de bouwvoor op circa veertig centimeter diepte aangelegd worden.
De druppelaars in de slangen zijn druk gecompenseerd. Dat wil zeggen dat ze tegelijkgaan druppelen bij één bar. Hierdoor is het mogelijk om een gift te verdelen over korte periodes gedurende de dag. Hierdoor komt het water via capillaire werking naar de oppervlakte.
Subsurface irrigatie kan, eenmaal aangelegd, circa tien jaar meegaan. Dat is de verwachting. Bij akkerbouwbedrijf Op ’t Hof is er een tevens een spuileiding gemonteerd, waardoor de slangen aan het eind van het seizoen door te spuiten zijn. Dit verlengt de levensduur. Het systeem behoeft weinig arbeid gedurende het seizoen en er is geen afval.
Opzet proef
Op ’t Hof heeft besloten om in 2023 circa twee hectare in te richten met subsurface. In Nederland is met deze vorm van irrigatie nog niet veel ervaring. Op ’t Hof wil in het seizoen van 2024 kijken in hoeverre subsurface irrigatie kan wedijveren met de 'normale surface' druppelirrigatie. Dit jaar groeien er aardappelen. Om een goede proef aan te leggen heeft men besloten om aansluitend ook twee hectare surface irrigatie aan te leggen.
Ook leggen ze twee nulveldjes aan, waar helemaal geen water gegeven wordt. De begeleiding en de verslaglegging van de proef is in handen van het adviesbureau TTW uit Sommelsdijk. Ook gaat Op ’t Hof twee kennisbijeenkomsten organiseren. In de zomer kunnen telers komen kijken naar de werking van de twee verschillende systemen. In de winter volgt een sessie met een presentatie van de resultaten.
Inzicht
De proef zal inzicht geven welke vorm van irrigatie het meest geschikt is. Hierbij wordt data verzameld over de opbrengst, kwaliteit, arbeid & energie. Belangrijk is ook dat inzicht verkregen wordt over de technische aspecten. De resultaten van deze proef kunnen ook gebruikt worden door collega telers. Op proefboerderij De Rusthoeve past men nog geen subsurface irrigatie toe, maar zij zijn zeer geïnteresseerd naar de bevindingen bij Op ’t Hof.
Omdat subsurface permanent wordt aangelegd profiteren ook andere gewassen van de irrigatie. Met het verstrekken van subsidie draagt de provincie bij aan het bevorderen van Volhoudbare Landbouw in Zeeland.