Proef met dripirrigatie in aardappelen
Dit seizoen wordt met behulp van dripirrigatie het perceel van vocht voorzien. Door met de vochtvoorziening tevens meststoffen toe te voegen, willen de initiatiefnemers aantonen dat naast de besparing op water er ook een besparing op mineralen mogelijk is. Ook een beperking van de emissies van mineralen moet mogelijk zijn.
Vochtproblemen op hoge percelen
De proef ligt op een perceel van akkerbouwer Jos van Sambeeck uit Reusel. Hij doet mee aan de proef omdat hij op vrij hoge percelen werkt. ‘Waardoor we te maken hebben met vochtproblemen.’ De akkerbouwer teelt voor het vierde jaar aardappelen op bedden, werken met dripirrigatie doet hij nu voor het derde jaar.
Ieder jaar hoopt hij de techniek te verfijnen. ‘We lopen ieder jaar weer tegen dingen aan waar we van te voren niet aan hadden gedacht.’ Zo kreeg hij vorig jaar te maken met dichtslibbende filters als gevolg van ijzer in het water. ‘Dit jaar beluchten we het water voor het de leidingen in gaat.’
Experiment met twee percelen
Naast het proefperceel ligt een perceel van eveneens 5 hectare aardappelen dat met een beregeningshaspel van vocht wordt voorzien. Een mooi experiment om te zien welke techniek het meeste water vraagt, zegt Van Sambeeck. ‘Ik verwacht dat het waterverbruik met dripirrigatie veel lager is, maar daar heb ik tot nu toe nog geen concrete resultaten van gezien.’
De aardappelen, Russet Burbank, zijn begin mei geplant met de Grimme aardappelplanter die geschikt is voor het beddenteeltsysteem.
Kleinere variant proef in Drenthe
In Noord-Nederland ligt een iets kleinere variant van deze pilot op het bedrijf Scholtenszathe te Klazienaveen. Dit project is onder meer gefinancierd door de provincie Drenthe.
Lees ook: Aardappelen poten op bedden