Voldoet u aan de energiebesparingsplicht?
Verbruikt uw locatie meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar? Dan dient u energiebesparende maatregelen te nemen.
Verbruikt uw locatie meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar? Dan dient u energiebesparende maatregelen te nemen. Dit heet de energiebesparingsplicht. Eens in de vier jaar dient u hierover te rapporteren in het kader van de informatieplicht energiebesparing. Verbruikt u op uw locatie meer dan 10 miljoen kWh of meer dan 170.000 m3 aardgas? Dan heeft u naast de informatieplicht ook een onderzoekplicht. Momenteel worden extra controles uitgevoerd door omgevingsdiensten op het naleven van de informatie- en onderzoekplicht.
Rapporteren
In de rapportage staat welke energiebesparende maatregelen u heeft genomen en welke u nog moet nemen. Deze rapportages moesten uiterlijk 1 december 2023 worden ingediend via eLoket van RVO. Uit een brief van het ministerie van het Economische Zaken en Klimaat van 4 juni 2024 blijkt dat tot 17 mei 2024 slechts 44% van de doelgroep de informatieplicht energiebesparing ook daadwerkelijk heeft ingediend. Voor de onderzoekplicht is ook slechts 45% van de doelgroep ingediend. Dit betekent dat er nog veel bedrijven die onder de doelgroep vallen niet aan de informatieplicht en onderzoekplicht hebben voldaan.
Controle
De brief geeft ook aan dat een effectieve en kwalitatieve toezicht en handhaving een essentieel onderdeel is van de energiebesparingsplicht. Om deze reden heeft het ministerie een budget van € 56 miljoen beschikbaar gesteld tot en met 2026 voor omgevingsdiensten voor het inhuren van extra capaciteit en het vergroten van interne kennis.
Momenteel worden er extra controles uitgevoerd door de omgevingsdiensten op naleving van het indienen van informatieplicht en onderzoekplicht. Bedrijven die niets hebben ingediend, maar wel tot de doelgroep behoren krijgen te maken met een extra locatiebezoek. Hierbij worden naast de informatieplicht en onderzoekplicht ook andere zaken beoordeeld die op de locatie spelen. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken of alle omgevingsvergunningen nog up to date zijn en of aan de eisen daarvan wordt voldaan.
Bedrijven die informatieplicht en onderzoekplicht niet hebben ingediend maar wel tot de doelgroep behoren, zijn eenvoudig te achterhalen door de omgevingsdiensten. Zij hebben een grotere kans op een controle op locatie door de omgevingsdienst.