Oproep waterschappen om zelfgegraven geulen te dichten leidt tot veel reacties
Het graven van spoelsleuven is verboden en in strijd met de zorgplicht voor een goed werkend watersysteem, laten de waterschappen weten. De geulen zijn zonder vergunning gegraven. Volgens Waterschap Limburg gaat het in zijn werkgebied om honderden spoelsleuven die in de afgelopen jaren zijn gegraven door boeren.
Waterschap De Dommel begrijpt dat er maatregelen zijn genomen om de wateroverlast te beperken. „We snappen dat deze acties zijn genomen om de wateroverlast te beperken. Toch gaat het hier om een overtreding die wij niet kunnen toestaan.” Het schap zegt niet actief op te zoek gaan naar dergelijke overtredingen, maar dat de ernst van deze specifieke situatie actie vereiste. De geulen zijn inmiddels weer dichtgemaakt en er zijn afspraken gemaakt met de betrokken partijen om de aangetaste ecologische verbindingszone (EVZ) zo goed mogelijk te herstellen. De overtreder zal verantwoordelijk worden gehouden voor de kosten van het herstelwerk, dat uiterlijk op 1 september moet zijn voltooid.
De tekst gaat verder na de tweet
Onveilige en onwenselijke situaties
Waterschap Limburg wijst erop dat door de gleuven onveilige en onwenselijke situaties ontstaan. Het schap benadrukt dat onderhoudspaden vrij en toegankelijk moeten blijven voor onderhoudsmachines. „Machines komen in de sleuven terecht of de maaiwerkzaamheden kunnen niet plaatsvinden.” Dit benadeelt volgens het schap ook andere boeren die afhankelijk zijn van goed onderhouden beken en paden.
Daarnaast kan zand dat met het water mee de beek in stroomt de bodem verhogen en zorgen voor een verminderde afvoercapaciteit van de beek. Dit leidt tot uitspoeling van het talud, waardoor de beekbodem hoger komt te liggen en slechter functioneert, laat het Limburgse schap weten. Daarnaast stromen meststoffen en gewasbestrijdingsmiddelen mee de beek in, wat de waterkwaliteit verslechtert. Dit is in strijd met de Kaderrichtlijn Water, waaraan in 2027 moet worden voldaan.
Reacties
Op X reageren boeren maar ook burgers op de oproepen van de waterschappen. Zij stellen dat de waterschappen er beter voor moeten zorgen dat er geen wateroverlast ontstaat.