Motie ‘Onkruid op tijd gewied, zaait zich niet’ aangenomen, bal ligt nu bij provincie Limburg
Boeren uitten al vaker hun zorgen over het toenemen van Jakobskruiskruid. „Dat heeft onder meer te maken met het maaibeleid van weg- en terreinbeheerders. Ten behoeve van natuur en biodiversiteit wordt tegenwoordig later in het seizoen gemaaid, waardoor de onkruiden tot bloei kunnen komen en zich vermeerderen”, constateert LLTB-bestuurder Fons Kersten.
De LLTB geeft aan al jaren een beroep te doen op diverse overheden en instanties om hardnekkige onkruiden als Jacobskruiskruid, maar ook bijvoorbeeld Japanse duizendknoop en knolcyperus, in toom te houden.
Motie BBB
De provincie Overijssel schreef onlangs in een brief aan LTO Noord dat het gaat om de goede balans tussen enerzijds de biodiversiteit en anderzijds het gevaar voor koeien en paarden. Overijssel ziet een oplossing in het leveren van maatwerk door vroegtijdig te maaien op plekken waar klachten over het giftige onkruid binnenkomen.
In Limburg is op 28 juni tijdens de Statenvergadering een motie van de BBB aangenomen waarin wordt verzocht om het opstellen van een plan van aanpak voor de bestrijding van Jacobskruiskruid. De LLTB geeft aan deze motie van harte te steunen en graag betrokken te worden bij de uitwerking ervan. „We zien onze rol in advisering en het faciliteren van het proces, zoals de communicatie tussen boeren en tuinders en de andere partijen. De rol van onze leden binnen de uitwerking van het plan kan bestaan uit de uitvoering van het nieuwe beleid en het toepassen van hun praktische kennis.”
Oplossingsmogelijkheden
Op dit moment signaleert de LLTB de problemen en deelt deze met instanties en overheden. Ze zijn nog niet bezig met het plan van aanpak, zoals wordt bedoeld in de aangenomen motie. „Het is op dit moment nog te vroeg om iets over de beoogde vervolgstappen te zeggen. De bal ligt bij de provincie. Wat ons betreft kan er een voorbeeldtraject worden gestart met een bepaalde aanpak. We hebben de problemen met onkruiden ook op de agenda laten zetten voor de open dag van proefboerderij Wijnandsrade, die op 10 september plaatsvindt.”
De belangenbehartiger ziet oplossingen in aangepast maaibeleid en eventueel ook bestrijding daar waar de problemen het grootst zijn. Ook zien ze kansen voor innovatieve mechanische bestrijding met machines die gericht de schadelijke onkruiden bestrijden. Voor de korte termijn denkt de organisatie dat het belangrijk is om onkruiden op te ruimen om zo verdere besmettingen te voorkomen.