Netwerk Praktijkbedrijven realiseert forse reductie van ammoniakemissie
Met deze reductie komen de bedrijven dicht in de buurt van de reductiedoelstelling van 30 procent in 2025. De daling werd gerealiseerd door het nemen van managementmaatregelen. Voor de deelnemers van het Netwerk is de absolute hoeveelheid bedrijfsemissie in kilogrammen leidend. Als de ammoniakemissie echter wordt uitgedrukt in andere eenheden, blijkt de reductie nog veel sterker te zijn: respectievelijk -24,2 procent per GVE, -24,3 procent per ton meetmelk en -21,8 procent per hectare.
De ammoniakreductie werd bereikt ondanks een gemiddelde groei van de veestapel met 6,2 procent GVE en een toename van de melkproductie met 8,5 procent in de periode van 2020 tot en met 2023.
Methaanemissie stijgt
De totale methaanemissie van de onderzoeks- en demonstratiebedrijven steeg de afgelopen vier jaar met 4,7 procent. Deze toename hangt samen met de bovengenoemde groei van de veestapel en de toename van de melkproductie. Wanneer de methaanemissie wordt uitgedrukt in andere eenheden, is de toename beperkter en is er zelfs een lichte daling zichtbaar: respectievelijk -1,4 procent per GVE, -1,6 procent per ton meetmelk en +1,6 procent per hectare.
Binnen Netwerk Praktijkbedrijven werken de deelnemende melkveehouders aan een reductie van 30 procent van ammoniak- en methaanemissie in 2025. Managementmaatregelen staan hierbij centraal. De deelnemers zijn in 2022 voor het eerst met ammoniakreductie aan de slag gegaan. Pas vanaf 2023 zijn ze gericht begonnen met methaanreductie op hun eigen bedrijf. Veel kennis over methaan en hoe dit in te passen in de bedrijfsvoering is nog volop in ontwikkeling.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Netwerk Praktijkbedrijven