Waterschap Limburg stelt nieuwe regels vast voor onttrekken oppervlaktewater
Het waterschap constateert de afgelopen jaren bij droge periodes meer droogval van beken. Ook vindt ze zelf niet alle regels even duidelijk. De wijzigingen houden onder andere in dat beken met een groot risico op droogval en een hogere ecologische waarde, een onttrekkingsverbod krijgen van 1 april tot 1 oktober. Beken die juist een heel laag risico kennen op droogval (bijvoorbeeld de Roer), worden pas later meegenomen in onttrekkingsverboden.
Onderscheid tussen teelten
Er was de afgelopen jaren tijdens droogteperioden regelmatig discussie in het veld over de vraag of een teelt kapitaalintensief is of niet. Kapitaalintensieve teelten mogen namelijk langer worden beregend. In de nieuwe regelgeving is een verdeling gemaakt op basis van saldoberekeningen van de Wageningen Universiteit. Het waterschap maakt onderscheid tussen twee klassen: niet kapitaalintensief (saldi lager dan 10.000 euro per hectare) en kapitaalintensief (saldi hoger dan 10.000 euro per hectare).
Op basis hiervan is de onderstaande lijst samengesteld. De saldi worden elke drie jaar geactualiseerd, zodat er rekening wordt gehouden met marktontwikkelingen.
Overige wijzigingen
Naast de genoemde hoofdwijzigingen zijn er ook kleine wijzingen in de meetmethode aangebracht, bijvoorbeeld om te bepalen wanneer een onttrekkingsverbod in werking treedt. Met de wijzigingen wil het waterschap beter inspelen op het veranderend klimaat en het risico op langdurige droogval van beken beperken. Aan de andere kant wil ze het schaarse water op een eerlijke manier verdelen en daarbij de kapitaalintensieve teelten, zoals boom- of fruitteelt, langer gebruik laten maken van het nog beschikbare water in de beken.
Tekst: Lisa Lagerberg
Opgroeiend tussen de M.R.IJ. koeien op een melkveebedrijf in het Limburgse Heythuysen, ontwikkelde Lisa haar passie voor de agrarische sector. Ze versterkt de redactie bij Agrio waarbij ze schrijft voor de regionale websites en printuitgaven.
Beeld: Waterschap Limburg
Bron: Waterschap Limburg