Ministerie van Justitie wil geen geitenhouderij nabij beoogde gevangenis in Vlissingen
De boer moet nu eerst aantonen dat de geiten geen gezondheidsrisico gaan opleveren voor de omgeving. Volgens de GGD lopen mensen die in een straal van twee kilometer van een geitenhouderij wonen een groter risico op longontsteking. Hoe dit komt is onbekend. Daarom doet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) daar nu onderzoek naar.
Grondgebonden bedrijf
Leonard en Arda de Wolf, de ouders van Laurence, zijn eigenaar van Hof Welzinge en houden ongeveer 180 melkkoeien, kalveren, jongvee en 75 fokschapen. Zij namen het akkerbouwbedrijf van Leonards ouders over, waar Laurence zijn 400 melkgeiten en 200 opfokgeiten wil gaan houden. Een grondgebonden bedrijf, waar de geiten worden grootgebracht. Nadat de familie De Wolf een omgevingsvergunning aanvroeg, wilde gemeente Vlissingen die eind juni vorig jaar al verlenen omdat de aanvraag voldeed aan het bestemmingsplan. Doordat meerdere partijen, waaronder het ministerie, bezwaar maakten ging daar deze week een streep doorheen. Een andere locatie of ander soort veehouderij vindt de familie nog geen optie omdat de startkosten daarvan duurder zijn dan bij melkgeiten.
Geitenstop
De gemeente heeft laten weten een nieuwe aanvraag te willen ontvangen mét daarbij een milieueffectrapportage met de gevolgen voor de volksgezondheid. De familie De Wolf stelt er niet op uit te zijn om een gevaar te vormen voor de omgeving, maar zegt ook dat je in Zeeland nog altijd een geitenboerderij mag beginnen, in tegenstelling tot acht andere provincies in Nederland waar een geitenstop is. De familie gaat zich verdiepen in de mogelijkheden die zij hebben.
Taghi en Holleerder
Het ministerie liet vorig jaar al weten dat als de vergunning aan de familie De Wolf wordt verleend dit grote gevolgen kan hebben voor de gevangenis. Deze hoogbeveiligde gevangenis met 192 plekken en een extra beveiligde inrichting voor 30 gedetineerden zoals Taghi en Holleerder met eigen rechtszaal is de compensatie van het Rijk voor het niet verhuizen van de marinierskazerne naar Vlissingen. De gevangenis biedt naar verwachting aan vijfhonderd mensen werk.
287 miljoen euro
Gemeente Vlissingen verwacht in november de uitslagen van het RIVM-onderzoek. Als blijkt dat een geitenhouderij geen risico’s oplevert voor de gezondheid, is de keuze van het ministerie naar verwachting doorslaggevend. Het maatschappelijk belang van de gevangenis weegt zwaar voor Zeeland. Het complex zou in 2028 klaar zijn, hetgeen inmiddels 2030 is geworden. Voor de bouw is 287 miljoen euro gereserveerd.
Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel