BBB wil varkens en pluimvee ontzien bij afroming, CDA vraagt 5 miljard extra voor landbouw
CDA-kopman Henri Bontenbal bekritiseerde de koers die het nieuwe kabinet inslaat in de landbouw.
Er ligt nog een opgave op het gebied van natuur en klimaat, stelde hij, en daar moet je de ogen niet voor afwenden. Alle hoop is nu gevestigd op toezeggingen uit Brussel, maar als die niet komen, waarschuwde hij, is er geen plan B. De koers van het kabinet karakteriseerde Bontenbal als struisvogelpolitiek, het schrappen van het Transitiefonds Landelijk Gebied een politieke blunder van formaat. „De doelen laat het kabinet intact, maar het geld om de boeren te helpen is er niet meer.”
Het Klimaatfonds is wel met 9 miljard opgehoogd, zag hij. Hij stelde voor om daar 5 miljard vanaf te halen en die voor de landbouw te gebruiken.
Hij kreeg hiervoor bijval van D66-leider Rob Jetten. Die zou het geld ook snel willen inzetten, om daarmee boeren te helpen die nu door de mestcrisis in de knel zitten.
Caroline van der Plas vond het daarentegen geen goed idee. Het probleem met fondsen, stelde ze, is dat daarin telkens met geld wordt geschoven. Bontenbal vond dat vreemd. Want, stelde hij, dat is wat de coalitie zelf als eerste heeft gedaan, door het transitiefonds op te heffen en een deel van het geld daarin door te schuiven naar het Klimaatfonds.
Kritisch op mestbeleid
De BBB-voorvrouw zelf was kritisch op de mestplannen van minister Wiersma. Zij vroeg het kabinet om de varkens- en pluimveesector te ontzien bij de afroming van dierrechten, en ook om de verlaging van de mestplafonds voor die sectoren teniet te doen.
Mirjam Bikker (CU) wees erop dat dat betekent dat de BBB er dus voor kiest om de druk op de melkveesector te verhogen. „Als u vraagt om de intensieve sectoren te ontzien, weet ik wat dat betekent voor melkveehouders”, zegt ze. „Als u deze vragen stelt, is dat een bommetje onder een plan dat veel betekent voor de huishoudens.” Van der Plas zag dat niet zo. „Hiermee gaat u flink uit de bocht.”