Fatale mishandeling nog onopgelost
Daderspoor in gruwelmoord op pluimveehouder Jan van Mullekom gevonden
Het huis waarin Jan van Mullekom werd overvallen en dusdanig werd toegetakeld dat hij zes dagen later aan de verwondingen overleed. Zijn partner heeft naar eigen zeggen zeer summiere informatie gekregen van politie of justitie over de manier waarop Jan is aangetroffen en het verloop van het onderzoek. „Elke dag vraag ik me af: waarom hebben ze hem gepakt en waarom is hij zo zwaar toegetakeld? Wat is er door hem heengegaan? Heeft hij nog aan de kinderen gedacht?”
Huis gesloopt
Jan’s partner heeft haar verhaal aan een journalist verteld op het plaats delict: het woonhuis bij het opfokbedrijf van Jan van Mullekom in het Brabantse Helenaveen, dichtbij de grens van provincie Limburg. De overvallers hebben behoorlijk huis gehouden in de woning en zijn duidelijk naar iets op zoek geweest. Muren zijn compleet aan stukken gehakt. Plinten onder het keukenblok zijn weggerukt en ook stukken muur achter de haard zijn kapotgeslagen. Overal zijn gaten geboord. Vermoedelijk om te kijken of er ergens iets was verstopt. Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant zegt die conclusie te delen. Op veel plekken in de woning zijn bloedvegen te zien, zelfs op enveloppen. Het lijkt erop dat de overvallers met de handen onder het bloed van Jan de woning hebben uitgekamd.
Huis 1,5 jaar verzegeld
Na de dodelijke overval op Jan is het huis verzegeld. „We mochten er anderhalf jaar niet in. De ramen stonden open en het gas stond aan. We kregen hoge rekeningen, terwijl we er niet woonden. Ook de auto van Jan en andere spullen zijn lange tijd meegenomen. We hadden nauwelijks meer tastbare herinneringen aan Jan. Dat heeft ons enorm veel verdriet gedaan en de verwerking belemmerd. Dit is geen gewoon rouwproces. De soms moeizame relatie met politie en justitie heeft alles bemoeilijkt. We hadden het idee dat de zeer behulpzame familierechercheurs en de wijkagent de gang van zaken ook betreurden”, zegt de partner van Jan.
Haar advocaat, Gerben van de Corput, vindt het onbegrijpelijk dat de woning zo lang verzegeld was en dat Simone zelf voor alle kosten moest opdraaien. „Ik vind dat hoogst ongebruikelijk. Zeker bij een vrouw die net haar man heeft verloren.”
Inbraak
Op 2 november 2023, ruim een jaar na de overval, vindt er een inbraak in de verzegelde woning plaats. Drie mannen betreden de woning en doorzoeken het huis. In Opsporing Verzocht is er aandacht geweest voor de moord en de inbraak. De uitzending leverde geen tips op. Voor zowel de fatale overval als de inbraak is nooit iemand opgepakt.
Vergisoverval
Jan van Mullekom heeft een brandschoon verleden, had een goedlopend opfokbedrijf en voor zover bekend is er niets raars gebeurd in de periode voor zijn dood of daarvoor. Ook zijn partner is nooit aangemerkt als verdachte.
Mogelijk hebben de daders zich vergist in een woning. Dat gebeurt vaker. De politie deed eerder via verschillende kanalen in meerdere talen getuigenoproepen over de moord, omdat er veel Litouwers, Polen en Oekraïners werken in de regio.
DNA gevonden
Het Openbaar Ministerie liet deze week weten aan De Telegraaf dat er DNA van de vermoedelijke dader is aangetroffen in de woning. Het DNA is voor onderzoek in de landelijke DNA-databank naar het Nederlands Forensisch Instituut gestuurd. Wat dat heeft opgeleverd wil het OM niet zeggen.
Het biedt wel mogelijkheden: een match kan de recherche rechtstreeks naar een dader leiden. Maar als de dader later een keer tegen de lamp loopt voor een misdrijf en hij DNA moet afstaan, kan dat ook tot een doorbraak leiden. Ook kan er DNA-verwantschapsonderzoek worden gedaan. Via een verwante wiens DNA in de databank zit, kan ook een verdachte worden opgespoord.
Vergisscenario
Het OM laat in een reactie weten: ‘Een Team Grootschalige Opsporing heeft zich vanaf het begin af aan beziggehouden met de vraag wat Jan van Mullekom is overkomen. Er is uitgebreid gekeken naar meerdere scenario’s. Speelden er zakelijke, relationele of criminele conflicten? Was het slachtoffer misschien ergens in verzeild geraakt? Was er wellicht sprake van een uit de hand gelopen overval?’
Jan van Mullekom had een brandschoon verleden. Er zijn dan ook geen aanwijzingen gevonden dat hij in het criminele milieu actief was. ‘Ook is het zogenoemde vergisscenario onderzocht, maar tot op heden is niet duidelijk waarom Jan slachtoffer is geworden. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat Jan direct of indirect in het criminele milieu actief was.’
Gouden tip
Er is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. „Wij zijn ervan overtuigd dat er mensen zijn die meer weten over de zaak, maar daar over zwijgen. Met de nabestaanden hopen wij dat de zaak alsnog kan worden opgelost”, zegt woordvoerder Bart Vaessen.
Het OM gaat verder in gesprek met de partner over de communicatie en de gemaakte kosten in de tijd dat de woning was verzegeld.
Heb je een tip of meer informatie over de zaak? Neem contact op met de politie of mail naar m.v.wely@telegraaf.nl.
Misdaadverslaggever Mick van Wely van de Telegraaf heeft de zaak onderzocht en publiceerde een artikel in de Telegraaf. Bekijk hier de video waarin hij de zaak toelicht.