ZLTO: ‘Melden van faunaschade moet laagdrempeliger’
ZLTO is organisator van drie bijeenkomsten waarin zij leden informeert over faunabeleid en het melden van schade. De eerste bijeenkomst vond op 8 oktober plaats in Etten-Leur. ZLTO-leden en jagers volgden presentaties van provincie Noord-Brabant, BIJ12 en Faunabeheereenheid Noord-Brabant. Er volgen ook nog bijeenkomsten in Leende of Den Bosch.
Inhoudelijke discussie
Het viel Eva Litjens, beleidsspecialist Gezonde Dieren van ZLTO, op dat het kennisniveau van leden over faunabeheer hoog is. Daardoor ontstond er een inhoudelijke discussie. „In de uitvoering lopen zij tegen veel bureaucratische drempels aan als zij schade willen melden”, zegt Litjens. „Zo moet je allereerst per faunasoort inzet plegen om schade te voorkomen en dit ook op de correcte wijze administreren. Denk aan de eventuele inzet van verjagingsmiddelen of beheer door een jager.”
Afhankelijk van type gewas
Als er sprake is van schade, is het bovendien afhankelijk van de diersoort en het type gewas wat de regels zijn voor het verkrijgen van een schadevergoeding. „Door al dit soort regels en uitzonderingen ervaren leden de systematiek achter het melden van schade als lastig”, zegt de ZLTO-beleidsspecialist. „Daarom moeten de papieren werkelijkheid en de praktijk dichter bij elkaar komen.” Vanuit de zaal werden er volgens Litjens de nodige ideeën geopperd, maar de implementatie wil nog weleens lastig zijn door gebrek aan financiële middelen en mankracht bij overheden. „Ook hebben we te maken met politieke keuzes waar we niet omheen kunnen”, stelt ze.
Onduidelijkheden wegnemen
De ZLTO-beleidsspecialist vindt dat de verschillende sprekers een gedegen uitleg gaven over het proces rondom faunabeheer en melden van schade. Dit draagt volgens haar zeker bij aan verduidelijking van het systeem. „Dat de drempel voor het melden nog verder omlaag moet, staat voor ons vast. Inzicht in de schade is in ieders belang. Gelukkig kunnen we tijdens dit soort bijeenkomsten de nodige administratieve onduidelijkheden wegnemen. Dat is ook iets waar alle betrokken organisaties zich hard voor willen maken.”
Wie verantwoordelijk
Doelstelling van ZLTO is om, na afloop van de bijeenkomsten, leden meer helderheid te geven over de gang van zaken. Verder moet duidelijk worden wie waar verantwoordelijk voor is. Litjens: „Ook willen we een naslagwerk ontwikkelen waarin we alle stappen in het proces versimpeld weergeven. Dit alles om tot meer schademeldingen te komen.”
Tot slot wijst de ZLTO-beleidsspecialist erop dat boeren er goed aan doen om alle schade van wilde dieren te melden en hiervoor een tegemoetkoming aan te vragen. „Alleen als we goede cijfers hebben, kan de provincie onderbouwd beheerbeleid maken dat ook juridisch kan worden getoetst.”
Kosteloos schade melden kan op faunaschade.nl. Een tegemoetkoming aanvragen kan op mijnfaunazakenbij12.nl.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen