Kamer wil uitstel deadline PAS-melders
De provincies krijgen van de Raad van State tot medio 2025 om af te zien van handhaving bij PAS-melders. ChristenUnie en SGP verzoeken de regering om in overleg met provincies op korte termijn een voorstel naar de Kamer te sturen om de wettelijke deadline voor het legalisatieprogramma voor PAS-knelgevallen op te schuiven, waarbij wordt aangesloten op de stikstofaanpak van het huidige kabinet.
De legalisatie van PAS-melders via extern salderen is complex, met name vanwege het additionaliteitsvereiste. Omdat dit proces te versnellen, dienden dezelfde twee Kamerleden ook een motie in die het kabinet oproept om provincies bij te staan met het legaliseren van PAS-melders via extern salderen. De Kamer wil hierover voor eind februari, wanneer de ‘handhavingsdeadline’ afloopt, worden geïnformeerd.
De aanleiding voor de motie is een rechtelijke uitspraak over de A15, waarbij het extern salderen wel voldoende is onderbouwd. Volgens de SGP en ChristenUnie moet er worden gekeken of deze uitspraak mogelijkheden biedt voor PAS-melders.
Stikstof
De Kamer wil verder in het kader van stikstof dat het kabinet intern salderen vergunningsplichtig gaat maken. Het voormalige kabinet maakte daar al een wetsvoorstel voor en legde dat ter inzage, maar er kwam veel kritiek op. De minister ontraadde deze motie daarom vorige week.
De Kamer luistert daar niet naar en neem toch een motie aan van Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) die het kabinet oproepen om het wetsvoorstel toch naar de Kamer te sturen voor 4 december. Dan wordt stikstof weer besproken.
Onderzoek natuurbeheer door boeren
De Kamer wil dat het kabinet gaat onderzoeken hoe boeren kunnen worden ingezet voor natuurbeheer in Natura 2000-gebieden (motie PVV).
Ook wordt het kabinet opgedragen om de zorg te dragen dat middelen voor het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer bijdragen aan doelbereik ten aanzien van de verplichtingen op het gebied van natuur, klimaat en water. Bij de uitwerking moet de structuur van agrarische collectieven worden aangehouden (motie ondertekend door VVD, NSC, GroenLinks-PvdA, ChristenUnie, CDA, SGP, Volt en D66).
Budget eco-regeling
Een andere motie met betrekking tot Anlb houdt in dat het kabinet de opdracht krijgt om op de lange termijn ervoor te zorgen dat er voldoende middelen binnen de beschikbare budgetten beschikbaar zijn voor de eco-regeling.
LTO wees het kabinet erop dat de vergoeding voor stikstofbindende gewassen binnen de eco-regeling voor 2025 flink omlaag zou gaan. Wiersma draaide dat vorige week terug. Met de motie wil de Kamer dat het kabinet zorgt voor consistent beleid.
Vasthouden aan doelen NPLG
Het geschrapte NPLG komt ook terug in een motie. D66 diende een motie in die het kabinet oproept om dezelfde CO2-emissiereductiecijfers als uitgangspunt te hanteren voor het alternatieve gebiedsplan waar de minister in december mee komt. Dit plan moet ook worden getoetst door het PBL, vindt een meerderheid in de Kamer.
D66 is anders bang dat de wettelijke verplichtingen op het gebied van natuur, water en klimaat zonder alternatieve maatregelen voor het NPLG niet gaan worden gehaald.
Wolf
De wolf komt ook aan bod. Ondanks dat de provincies geen voorstander zijn, wil een meerderheid dat de regering het gebruik van ‘anticonceptiedarts’ gaat toestaan, zodat uitbreiding van wolvenroedels kan worden voorkomen. Ook moet het onnodig dierenleed voorkomen. Een motie van Dion Graus (PVV) werd met ruime meerderheid aangenomen.