Extra controles rauwe melk grote kostenpost voor boerenmelktap
Eind van dit jaar gaan de regels rondom verkoop van rauwe melk veranderen. Waar boeren nu vier keer per jaar de rauwe melk moeten laten onderzoeken op salmonella en twee keer per jaar op Staphylococcus aureus moet dat volgend jaar elke maand.
Onlangs werd in de Staatscourant gepubliceerd dat rauwe melk met ingang van 1 januari 2025 maandelijks moet worden gecontroleerd. En dan op de aanwezigheid van Salmonella, Campylobacter en Stec. Agractie klom daarover in de pen en schreef in een reactie: ‘Dit zijn dure onderzoeken. Gevolg hiervan is dat de rentabiliteit van boerderijwinkels, maar met name van melktaps, dus flink onder druk komt te staan.’
Niet in verhouding
Limburger Tom Schrijnwerkers runt samen met zijn ouders melkveebedrijf de Casquettenhof in Leudal. Ze hebben naast het melkveebedrijf een melktap waar mensen rauwe melk kunnen tappen. Schrijnwerkers: „Die hebben we voor de verbinding met de burgers hier in de buurt. Het is niet zo dat we daar liters per dag verkopen.”
Die extra controles zullen de kosten voor de melktap verhogen. „Ik heb begrepen dat de controles ons 350 euro per jaar gaan kosten. Ik verkoop de melk in de melktap voor 1 euro per liter. Maar ik heb ook kosten, dat is ongeveer de helft. We moeten dus 700 liter melk verkopen om met de toegevoegde waarde de controles te kunnen betalen. Gemiddeld verkopen we tien liter per dag, dus de kosten voor die controle staan niet in verhouding tot de hoeveelheid rauwe melk die we via de melktap verkopen.”
Schrijnwerkers heeft nog nooit gehoord dat er iemand ziek is geworden van hun melk. „Wij zijn er zeker van dat onze melk van goede kwaliteit is. De overheid gaat op deze manier de melktaps kapot reguleren.”
Op kosten jagen
Agractie acht het risico dat mensen ziek worden van rauwe melk eveneens klein. Volgens de boerenorganisatie worden er jaarlijks enkele duizenden mensen ziek van de genoemde bacteriën. ‘De bron is in de meeste gevallen besmetting met rauw vlees. De gevolgen zijn last van de maag en darmen.’ Agractie vraagt zich dan ook af of dit het rechtvaardigt om Nederlandse boeren met een melktap op kosten te jagen.
Agractie verzoekt minister Fleur Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de beleidswijziging die is aangekondigd onder het vorige kabinet te heroverwegen, en terug te gaan naar de regeling zoals die nu geldt.