Zeeland: subsidie wolfwerende maatregelen is een succes
De regeling ging op 15 mei open en sloot op 30 september. In die periode zijn er in totaal 16 aanvragen ingediend. Daarvan voldoen er acht aan de voorwaarden.
Gedeputeerde Wilfried Nielen (BBB) is blij dat boeren op deze manier hun dieren beter kunnen beschermen. „Het is jammer dat de wolf ons uiteindelijk veel geld gaat kosten, maar de wet is de wet. We willen en moeten onze dieren beschermen tegen de ongewenste wolf.”
Eigenaren kunnen dat doen door het geld te gebruiken voor maatregelen zoals vaste wolfwerende afrastering (1,2 meter hoog, stroomvoerend), autowinder voor flexibel vijf-draden systeem en flexinetten.
Tweede subsidieronde
De vraag die boven de markt hangt, is of het provinciebestuur na deze succesvolle eerste ronde een nieuwe openstelling overweegt. Daarover is gedeputeerde Wilfried Nielen duidelijk. „Wat mij betreft wel. Ik sta daar positief tegenover, maar we zullen bij de eerstvolgende begroting als bestuur moeten kijken of daar geld voor is.”
Daarnaast kunnen dierhouders vanaf 15 januari 2025 subsidie voor een wolfwerend raster aanvragen via de subsidieregeling ‘Productieve investeringen groen- blauw en dierenwelzijn’. Binnen deze regeling kan er subsidie worden aangevraagd voor 40 procent van de totale kosten (zowel materiaal als arbeidsuren) en met een minimumsubsidie van 15.000 euro.
Nog geen wolf gevestigd in Zeeland
Door deze eerste subsidieronde loopt de Provincie Zeeland naar eigen zeggen vooruit op de komst van een (eventuele) gevestigde wolf of meer schade door zwervende wolven. In provincies die eerder met de wolf te maken kregen, werd gewacht op een gevestigde wolf of herhaalde aanvallen voordat subsidie werd verstrekt.