Ondernemen in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt in 2030: Samen werken aan de toekomst van de sector
In de opleiding Ondernemen in de akkerbouw en vollegrondsgroententeelt in 2030 zet je samen met collega’s de eerste stappen op weg met nieuw perspectief.
Deze unieke cursus Ondernemen in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt in 2030 is een kans voor ondernemers die al ervaring hebben en hun leiderschap en strategisch inzicht willen versterken. Deelnemers krijgen niet alleen diepgaande kennis over de nieuwste ontwikkelingen in de sector, maar leren ook hoe ze flexibel kunnen inspelen op veranderingen. De cursus biedt een goede balans tussen theorie en praktijk, met strategievorming als rode draad. “Het gaat niet meer alleen om telen en techniek, maar vooral om het vermogen om veranderingen te herkennen, te analyseren en strategische keuzes te maken,” zegt René Gomersbach, docent van de cursus.
Wat de cursus bijzonder maakt, is de nauwe samenwerking tussen de HAS, Aeres Hogeschool en diverse partners uit het bedrijfsleven. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de deelnemers niet alleen leren van ervaren docenten, maar ook van praktijkvoorbeelden en ervaringsdeskundigen uit de sector. Dit biedt ondernemers de mogelijkheid om hun kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen en direct toe te passen in hun eigen bedrijf. “Samenwerken met andere ondernemers en experts is cruciaal voor innovatie en het vinden van gezamenlijke oplossingen,” benadrukt Peter Bouma, cursusleider bij HAS green academy.
Innovatie, duurzaamheid en samenwerking
De tuinbouwsector staat voor grote uitdagingen, van de energietransitie en digitalisering tot strengere milieuwetgeving en het politieke debat. Ondernemers moeten klaar zijn om deze veranderingen om te omarmen en te benutten. “Als je niet in beweging komt als ondernemer, wordt je speelveld steeds kleiner,” waarschuwt Nils Huisinga van Aelmans. Tegelijkertijd biedt de sector volop kansen voor ondernemers die bereid zijn buiten de gebaande paden te denken. “Bij de HAS leren we niet alleen bedrijfsprocessen verbeteren, maar ook leiderschapskwaliteiten ontwikkelen en op een duurzame manier ondernemen,” aldus Bouma.
De cursus biedt deelnemers de mogelijkheid om samen te werken met een breed netwerk van experts, mede-ondernemers en ketenpartners. De interactie tussen deelnemers en ervaringsdeskundigen is waardevol voor het delen van kennis en het ontwikkelen van nieuwe inzichten. “Alleen kom je er niet, met elkaar wel. Daarom ondersteunen wij dit belangeloos, samen met de andere partners,” zegt Rogier Seelie van Flynth.
Strategie, leiderschap en toekomstgericht ondernemen
De cursus richt zich niet alleen op het verbeteren van de bedrijfsvoering, maar ook op het ontwikkelen van persoonlijke leiderschapskwaliteiten. “Je moet als ondernemer in staat zijn om niet alleen naar de cijfers te kijken, maar ook naar jezelf en je rol binnen het bedrijf,” legt René Gomersbach uit. De cursus biedt de ruimte om te reflecteren op de eigen rol als ondernemer en om strategieën te ontwikkelen voor de toekomst.
De cursus wordt afgesloten met een businessplan waarin de deelnemers hun leerproces vertalen naar concrete plannen voor hun eigen bedrijf. “Wij zijn trots op onze agrarische ondernemers en willen hen helpen om verder te groeien en in te spelen op de uitdagingen van morgen,” zegt Jacques Vroemen van Rabobank.
Een gezamenlijke toekomst
De Cursus Ondernemen in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt in 2030 biedt ondernemers een unieke kans om samen met andere professionals en experts de toekomst van hun bedrijf vorm te geven. Door samen te werken, kennis te delen en voortdurend te leren, kunnen ondernemers in de tuinbouwsector niet alleen hun eigen bedrijven verbeteren, maar ook bijdragen aan de ontwikkeling van de sector als geheel. “We hopen vanuit de praktijk een bijdrage te leveren aan het toekomstgerichte plan van de ondernemer,” zegt Bram van Poppel van Aelmans.
Met de steun van een sterk netwerk van partners en de expertise van HAS green academy en Aeres Hogeschool, is deze cursus een investering in de toekomst van zowel de ondernemer als de sector. De tuinbouwsector zal steeds meer draaien om leiderschap, strategisch inzicht en de bereidheid om veranderingen aan te grijpen. Deze cursus biedt de juiste handvatten om deze uitdagingen met vertrouwen aan te gaan en samen te werken aan de toekomst.
Subsidie voor ondernemers
Een bijzonder voordeel van deze cursus is de subsidie die beschikbaar is voor ondernemers die voldoen aan de voorwaarden van Colland. Dit kan de kosten van de cursus verlagen van €3300 naar slechts €495, wat het voor veel ondernemers financieel haalbaar maakt om te investeren in hun ontwikkeling.
Meld je nu aan en maak de stap naar de toekomst!
Bram van Poppel
NVM Makelaar Agrarisch & Landelijk Vastgoed / Register Taxateur / Rentmeester