Waterschap Aa en Maas gooit belastingtarief flink omhoog: ‘Vervelend, maar nodig’

‘Het geld dat Aa en Maas investeert om deze grote en belangrijke taken te kunnen realiseren, is flink gestegen van 169 miljoen euro in 2024 naar 285 miljoen euro in 2025’, schrijft het waterschap met kantoor in Den Bosch (NB) als verklaring. ‘Daarnaast is de inflatie hoger dan verwacht en zijn de marktkosten sneller gestegen. De totale kosten voor 2025 worden begroot op 176 miljoen euro. In 2024 was dit 157 miljoen euro.’
20 miljoen euro gaat naar waterveiligheid, 76 miljoen euro naar een klimaatbestendig en gezond watersysteem en 80 miljoen euro is gereserveerd voor schoon water. Als uitdagingen worden waterveiligheid, klimaat, duurzaamheid en waterkwaliteit genoemd. Ook de Kaderrichtlijn Water (KRW) komt terug als speerpunt.
Grote projecten
Zo krijgen boeren niet alleen te maken met hogere tarieven, maar ook met projecten die het waterschap gaat uitvoeren in 2025. Aa en Maas schrijft: ‘We investeren volgens een gebiedsgerichte aanpak in de inrichting van verschillende projecten. Dit doen we onder andere door beekherstel, het realiseren van ecologische verbindingszones, natuurvriendelijke oevers en vispassages. Tussen Ravenstein en Lith wordt de komende jaren 26 kilometer aan dijk versterkt.’
„We begrijpen dat een verhoging van tarieven vervelend is voor onze inwoners, maar de investeringen zijn nodig voor betere bescherming tegen overstromingen en om beter voorbereid te zijn op extreem weer. Ook schoner water is een belangrijk doel. Zo gaat een deel van het geld naar het onderhoud en de vernieuwing van rioolgemalen en zuiveringen”, zegt dagelijks bestuurslid Joël Scherrenberg. „Ondanks al onze opgaven is er continu aandacht voor een gezonde financiële basis en verantwoorde uitgaven.”
Ook burgers gaan meer belasting betalen. Een huishouden met een WOZ-waarde van 408.000 euro betaalt 390 euro waterschapsbelasting in 2025, een stijging van 37 euro (ruim 10 procent).