Oogst rode kool als het uitkomt
Het grootste deel van het groeiseizoen verliep dit jaar op rolletjes. Van Bragt plant de koolplanten altijd samen met een buurman, met diens plantmachine. „Een oud dingetje, maar het werkt perfect”, zegt hij.
Beregenen
Ondanks het droge voorjaar groeiden de planten goed door. Beregening was niet nodig. Het was zo droog dat Van Bragt wel zijn bieten beregende. Dat doet hij normaal nooit. Het had resultaat, want met niet meer dan 40.000 planten haalde hij een opbrengst van bijna 100 ton met 16 procent suiker.
Tot eind augustus stonden de rode kolen er perfect bij, met een verwachtte opbrengst van meer dan 80 ton per hectare. De teeltbegeleider van Cigta gaf het gewas zelf het cijfer 9,5. „Tot die fatale dag….”, zegt Van Bragt zuur.
Gewasschade
Op 30 en 31 augustus teisterden zware regenbuien de weide omgeving van Almkerk. Ook op delen van percelen van Van Bragt stond meer dan 24 uur water. De gewasschade is het grootst in de aardappelen en de rode kool. Begin vorige week moest hij nog 20 van de 24 hectare aardappels rooien. Hij maakt nog geen haast omdat op percelen met schade de rotte knollen nog niet voldoende zijn vergaan. Daarom wacht de teler daar nog met rooien.
Op de percelen rode kool met veel wateroverlast was de groei uit het gewas. Daarom oogstte Van Bragt daar de kolen al, veel vroeger dan hij gewend is.
Lees het volledige artikel in Stal&Akker van zaterdag 7 november
Tekst: Peter van Houweling
Beeld: Ellen Meinen