Regering wil intimidatie van boeren tegengaan
Dat antwoordde staatssecretaris Eddie van Marum op vragen van Caroline van der Plas. Die stelde haar vragen naar aanleiding van een onderzoek van LTO naar die bedreigingen. Met een beroep op de Woo kunnen actievoerders nu privégegevens van boeren opvragen, en dat leidt ertoe dat die belasterd, geïntimideerd en bedreigd worden.
„Overheidstransparantie is een groot goed”, stelde Van Marum, die voor deze gelegenheid minister Judith Uitermark verving. „Maar als dat ertoe leidt dat mensen geïntimideerd en bedreigd worden, moeten we daar een oplossing voor vinden. We moeten zorgen voor de veiligheid van onze burgers. Ook als dat boeren zijn.” Hij wil zoeken naar een oplossing die er niet toe leidt dat tegelijk de overheid minder transparant wordt.
Het probleem daarbij is dat de Woo volgens de staatssecretaris gegrond is in een Europese richtlijn, en dus niet zomaar kan worden veranderd. De richtlijn wordt volgend jaar geëvalueerd, en bij die evaluatie wil de regering deze bedreigingen ter tafel brengen. Ook gaat ze onderzoeken of deze zaken ook in buurlanden spelen, en hoe die daarmee omgaan. Daarnaast gaat ze in gesprek met boerenorganisaties, om de omvang en aard van het probleem in kaart te brengen.
„Wilt u deze zaken ook bespreken met de minister van LVVN?”, vroeg Van der Plas nog. „Die kan boeren erop wijzen dat ze aangifte kunnen doen van intimidatie.”
Van Marum wees er nog eens op dat de regering met sectororganisaties in gesprek gaat. „En dit kan onderdeel zijn van dat gesprek.”