Minister Wiersma maakt kennis met Zeeuwse uitdagingen in landbouw
Minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur heeft op maandag 25 november tijdens haar bezoek kennis gemaakt met de Zeeuwse uitdagingen op het gebied van zoet water, landbouw en stikstof.
Met de komst van de landbouwminister wilden gedeputeerde Arno Vael en Wilfried Nielen ook een boodschap meegeven. Zo vroegen zij haar de uitdagingen waar Zeeland voor staat mee te nemen in de aanpak en het vrijmaken van gelden vanuit het Rijk voor het landelijk gebied. Dat is nodig om in Zeeland verdere stappen te kunnen zetten. Eerder heeft het provinciebestuur al aangegeven door te willen gaan met de uitvoering van het Zeeuws Gebiedsprogramma voor zover de middelen dat toelaten.
Stikstof uit buitenland
Het werkbezoek van de minister startte bij een biologische bedrijf. Daar ging Wiersma in gesprek over de biologische ketenaanpak en de zoetwaterproblematiek. Vervolgens werd er een bezoek gebracht aan de dijk bij Rilland om in gesprek te gaan over de natuurwaarden in de Westerschelde die onder druk staan.
Ook de stikstofproblematiek kwam aan de orde. Zeeland heeft beperkte knoppen om aan te draaien. Dat kan niet altijd. Zo is de stikstof uit het buitenland en van de scheepvaart een probleem, want dat behelst maar liefst zestig procent van de totale stikstofdepositie in de provincie. Dit heeft impact op de landbouw in Zeeland.
Gedeputeerde Wilfried Nielen (BBB) blikt tevreden terug op het bezoek van zijn partijgenoot. „Ik ben heel blij dat Femke Wiersma dit heeft kunnen aanschouwen. De natuurwaarden in het Schelde-estuarium staan onder druk. Daar willen we mee aan de slag. Dat doen we al, maar om dat verder te brengen zijn inzet en middelen vanuit Den Haag cruciaal bij het succesvol terugdringen van de stikstofdepositie.”
Zoet waterproblematiek
Dat geldt ook voor de uitdagingen op het gebied van zoet water. Daarom werd ook nog een kort bezoek gebracht aan de Reigerbergsche Polder. Daar werd verder ingegaan op het ontbreken van zoet water voor de landbouw en welke acties kunnen worden ondernomen om de beschikbaarheid van zoet water te verbeteren.
Gedeputeerde Arno Vael (BBB): „De beschikbaarheid van zoet water is en wordt een steeds belangrijker thema. Het is een uitdaging die we niet alleen kunnen aangaan. We zetten in Zeeland al goede stappen met de sector, maar we hebben ook het Rijk nodig om in de toekomst voedselzekerheid te kunnen garanderen.”
Meer robuuste aardappelrassen
Als laatste bezocht het gezelschap Meijer Potato te Rilland om het belang van de aardappelsector in Zeeland te bespreken. Daar werd besproken welke rol de sector speelt met het oog op innovatie. Hierbij kan worden gedacht aan robotisering en aan aardappelrassen die beter kunnen groeien met zouter water. Het gaat daarnaast met name over de uitdaging om meer robuuste aardappelrassen te kweken die met minder gewasbeschermingsmiddelen en minder stikstof te telen zijn. Ook is er de uitdaging om rassen voort te brengen die onder droge zilte omstandigheden kunnen groeien. Afsluitend ging de minister in gesprek met verschillende betrokkenen uit het landelijk gebied.
Minister Wiersma gaf tijdens het bezoek verscheidende keren aan dat ze innovatieve en interessante initiatieven heeft gezien. De Zeeuwse problematiek en opgedane ervaringen zegt ze mee terug te nemen naar Den Haag.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Provincie Zeeland
Bron: Provincie Zeeland