Noord-Brabant: oude hinderwetvergunning uit 1994 telt nog volop mee
Dit topartikel wordt u gratis aangeboden door de redactie van Stal & Akker
De rechtbank Oost-Brabant besliste in mei 2023 dat de provincie het bedrijf moet sluiten, omdat de natuurbeschermingsvergunning er niet is. ‘Dit helpt Nederland niet uit de stikstofcrisis’, schrijft de rechtbank aan het adres van de provincie. Het bedrijf heeft lang stilgelegen. In 2021 deed een nieuwe eigenaar bij de gemeente Land van Cuijk een melding dat de stal weer was volgezet met koeien en jongvee.
Noord-Brabant zegt dat de oude hinderwetvergunning kan dienen als referentiesituatie. De vergunning uit 1994 gaf de toenmalige veehouder recht op 165 stuks melkvee en 120 stuks jongvee. Die zijn er ook geweest. In 2006 waren de koeien echter weg en waren de melktank en -koeling verwijderd. Vanaf 2018 werden er paarden gehouden. De gemeente Grave legde in 2021 een dwangsom op, omdat zonder melding de bedrijfsvoering was hervat. In 2021 kocht namelijk een nieuwe melkveehouder het bedrijf. Nadat de agrariër daarvan een melding deed bij de gemeente trok Land van Cuijk de dwangsom terug. De provincie merkte de hinderwetvergunning aan als referentiesituatie. Er is geen nbw-vergunning vereist voor de herstart van het bedrijf, vindt de provincie. Het provinciebestuur ging hiermee overigens wel in tegen het advies van de Hoor- en adviescommissie.
Bodemprocedure
Milieuvereniging Land van Cuijk wil dat het bedrijf dicht gaat en vroeg de provincie om handhaving. Volgens de milieuclub heeft het bedrijf te lang stilgelegen en is het geen voortgezet project. De rechtbank Oost-Brabant is het eens met de milieuvereniging. Maandag vroeg de provincie aan de Raad van State in hoger beroep om schorsing van de uitspraak van de rechtbank. Omdat het om een principiële zaak gaat komt er volgend jaar een bodemprocedure. De Raad van State gaat op korte termijn wel besluiten of het bedrijf in afwachting van de bodemzaak dicht moet of open kan blijven.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Susan Rexwinkel