Primeur Limburg: eerste sociale huurwoningen biobased geïsoleerd
Stro biedt dubbele milieuwinst volgens de initiatiefnemers woningcorporatie Woonik, Building Balance, Takkenkamp en Maasveste Berben Bouw: minder CO2-uitstoot bij de productie én langdurige opslag van koolstof in gebouwen. Naast CO2-reductie biedt biobased bouwen volgens hen kansen voor biodiversiteit, waterkwaliteit en het versterken van lokale agrarische verdienmodellen.
Jaarlijks 200 woningen
De ambities reiken verder dan deze pilot in Ospel. Tegen 2026 willen Limburgse woningcorporaties jaarlijks 200 woningen biobased isoleren. Ook blijven zij investeren in de ontwikkeling en toepassing van biobased materialen, met als einddoel een CO2-neutrale bouwsector in 2040. Het doel is om in dat jaar minimaal 50 procent biobased bouwmaterialen te gebruiken. Naast milieuwinst heeft biobased isolatie volgens de initiatiefnemers ook directe voordelen voor bewoners. ‘Natuurlijke materialen verbeteren het binnenklimaat door hun ademende werking en optimale vocht- en warmteregulatie.’
Grotere corporaties
Om deze ambitie te realiseren hebben de grotere woningcorporaties in Limburg op 20 november een verklaring ondertekend. De ondertekenaars zijn: Wonen Limburg, ZOwonen, Woonpunt, Wonen Zuid, Nester, Weller, Servatius, Antares, Woningstichting Maasvallei, Krijtland Wonen en WoonWenz.