De wolf heeft zijn beschermde status verloren
Dat mocht tot nu toe niet. Onder het Verdrag van Bern - een internationaal verdrag dat tot doel heeft om wilde planten- en dierensoorten te beschermen - had de wolf tot nu de status ‘strikt beschermd’. Dit hield in dat de dieren niet opzettelijk mochten worden gedood of gevangen, niet mochten worden verstoord, en dat hun voortplantingsplaatsen niet mochten worden beschadigd of vernield.
Onder die bescherming is de wolvenpopulatie in Europa flink gegroeid. In elf jaar tijd is het aantal bijna verdubbeld, van 11.193 in 2012 naar 20.300 in 2023. Daardoor kwam het dier ook steeds vaker in contact met de menselijke beschaving, en dat had onder meer gevolgen voor de veestapel. Jaarlijks sterven in de EU nu meer dan 65.000 stuks vee als gevolg van wolvenaanvallen.
Daarom heeft de Permanente Commissie van het Verdrag van Bern de status van de wolf nu verlaagd, van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. Daarmee mag de wolf in bepaalde gevallen worden afgeschoten, zolang de populatie als geheel niet in gevaar wordt gebracht.
Maar de statuswijziging wordt niet meteen doorgevoerd. Er geldt een termijn van drie maanden voordat een statuswijziging in effect treedt. Daarnaast moet de Europese Commissie de beschermingsstatus van de wolf ook in haar eigen regels wijzigen - in de Europese Habitatrichtlijn. Dat kan ze nu doen vanwege de statuswijziging in Bern.
Overwinning
Het is een overwinning voor SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruissen. Die heeft het probleem vier jaar geleden al op de Brusselse agenda gezet, en twee jaar geleden in een motie gevraagd om de beschermde status van de wolf in de Conventie van Bern te verlagen. Dat heeft jaren geduurd, maar in september heeft de Europese Commissie dit voorstel uiteindelijk ingebracht bij de Permanente Commissie van het Verdrag van Bern, en vanochtend is een meerderheid van die commissie daarmee akkoord gegaan.
Ruissen noemt dit een terecht besluit, en vindt het vooral goed nieuws voor schapen, kalveren, pony’s en hun veehouders. „Den Haag en de provincies kunnen zich straks niet langer meer verschuilen achter Brussel. Nu internationaal is overeengekomen de strikte bescherming van de wolf los te laten, is het gewoon klip en klaar dat wolven, zeker wolven die voor problemen zorgen, mogen gaan worden bejaagd.”
Leefbaar platteland
Het wordt volgens Ruissen nu eenvoudiger om de wolvenstand te beheren, en dat zorgt, naast een betere bescherming van de veestapel, ook voor een veiliger en leefbaarder platteland. „Er zijn nu kinderen die niet meer op de fiets naar school kunnen vanwege wolven”, weet hij. Hij vindt het de hoogste tijd om in te grijpen. „Door de groeiende wolvenpopulatie hebben we de aanvallen op vee zien toenemen en het is uiterst zorgelijk dat de wolf steeds dichterbij de mens komt.”
Volgens de Europarlementariër kunnen landen overigens ook nu al stappen zetten tegen probleemwolven. Artikel 16 van de Habitatrichtlijn geeft die mogelijkheid. „Nederland is wat dat betreft veel te voorzichtig en onnodig bang voor juridische consequenties.”
Beeld: Wim van Gruisen
Bron: PXhere