Verdriet en vreugde over afschalen wolvenstatus
LTO is verheugd over de afschaffing van de beschermde status van de wolf. „Het is een cruciale stap naar een betere balans tussen natuur en een leefbaar platteland”, laat de belangenorganisatie weten. „De afgelopen jaren hebben pijnlijk duidelijk gemaakt dat de terugkeer van de wolf in een cultuurlandschap als Nederland desastreuze gevolgen heeft.”
De verlaging van de beschermingsstatus biedt nationale en regionale overheden volgens LTO op termijn meer mogelijkheden om op te treden in situaties waarin de aanwezigheid van wolven tot problemen leidt. Het creëert meer ruimte voor preventief beheer van wolven, iets waar de organisatie al jaren op aandringt.
De Dierenbescherming is minder enthousiast. De verlaging van de status is onterecht, vindt die. Hoewel de wolvenpopulatie in Europa is toegenomen, is er nog geen sprake van een ‘gunstige staat van instandhouding’ van de soort. De problemen die de aanwezigheid van wolven met zich meebrengt, verdwijnen volgens de Dierenbescherming niet door beter beheer. „Wolven blijven zich voortplanten, jonge wolven blijven zoeken naar een eigen territorium en dat zal gepaard blijven gaan met het zoeken naar voedsel”, stelt de organisatie. „Het blijft dus zaak dat we op een goede manier leren samenleven met wolven. Dat betekent dat we onze dieren moeten beschermen tegen aanvallen.” De verlaging van de status van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’ biedt volgens hen slechts schijnveiligheid.
Schapen zijn volgens de Dierenbescherming een gemakkelijke prooi voor wolven, en boeren hebben daarom een verantwoordelijkheid om die dieren te beschermen, bijvoorbeeld met omheiningen. Maar LTO zegt dat de huidige maatregelen om dat te doen te beperkt zijn, hun werking verliezen, en bovendien een enorme investering in tijd en geld vergen.