Provincie Zeeland en 19 akkerbouwers starten proef met KPI’s
Zeeland en de 19 akkerbouwers willen op deze manier richting een ‘duurzame en volhoudbare landbouw met een stevige plek voor natuur en biodiversiteit’, meldt de provincie. Dat werd vandaag bekrachtigd met een handtekening van gedeputeerden Arno Vael en Wilfried Nielen en de betrokken boeren. ‘Door de combinatie van landbouw en natuur centraal te stellen in het productieproces, kan de natuur bijdragen aan een gezond agrarisch product en wordt gelijktijdig de natuur versterkt en de biodiversiteit vergroot’, aldus Zeeland.
Ontwikkelingsbank
De provincie monitort de pilot aan de hand van KPI’s uit de zogeheten Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw Zuidwestelijke Delta: een wetenschappelijk systeem waarbij wordt gekeken naar onder andere het percentage rustgewassen of en hoeveel stikstofoverschot er is en wat de milieubelasting van gewasbeschermingsmiddelen is. ‘Daardoor krijgt de boer zelf ook inzicht in de ontwikkelingen en kan hij of zij dat gebruiken om bij te sturen waar nodig’, licht Zeeland toe. ‘Op die manier ontstaat er een verduurzaming van het hele bedrijf.’
Pachtgronden voorbereid
De provinciale pachtgronden die zijn opgenomen in de pilot zijn in de afgelopen periode voorbereid. Er zijn geen hak- of snijgewassen verbouwd, maar alleen gewassen die een minder intensieve teelt vergen, zoals tarwe of grasland. ‘Dat heeft voor rust in de bodem gezorgd, waardoor de grond nu in goede staat verkeerd’, stelt de provincie.
Experimenteergrond
Op de gronden kan worden geëxperimenteerd met nieuwe gewassen en teeltmethoden die nog te risicovol zijn om direct op het eigen bedrijf uit te proberen, vooral als die de eerste jaren geen geld opbrengen. Het gaat om teelten zonder kunstmatige gewasbeschermingsmiddelen of mest, robuustere en minder gangbare gewassen. Ook het verbouwen van vezelgewassen voor lokale bouwmaterialen, zoals vlas en hennep, wordt opgepakt.
Zoetwater vasthouden
In samenwerking met één van de boeren en Staatsbosbeheer, worden ook weer ‘elzenmeten’ aangelegd. Elzen worden dan aan weerszijden van de greppel geplant. Op het land tussen de greppels worden gewassen verbouwd. Zeeland: ‘In de greppels wordt zoetwater vastgehouden: water wat nu wordt afgevoerd naar de Oosterschelde en gemist wordt in het groeiseizoen als de grond droog is. Een hectare elzenmeet kan wel 4500 kubieke meter water vasthouden.’
Aangepaste pachtprijs
De provincie ondersteunt de pachters met een aangepaste pachtprijs. Ook worden mogelijke inrichtingskosten vergoed. Verder meldt de provincie tijdens de gehele duur van de pilot kennis en coaches beschikbaar te stellen.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Provincie Zeeland