Limburg steunt grensoverschrijdend vezelhennepproject
Het driejarige project heeft een totaalbudget van ruim 3,5 miljoen euro. De cofinanciering door Limburg bedraagt 60.900 euro. De provincie steunt het project, omdat dit bijdraagt aan de eigen ambitie om de agrarische sector te verduurzamen en nieuwe verdienmodellen voor boeren te ontwikkelen.
Het project ondersteunt de Limburgse ambitie om een toonaangevende agrarische regio te blijven. Door te investeren in gewasdiversificatie draagt het bij aan een toekomstbestendige landbouw. Tegelijkertijd opent de ontwikkeling van biocomposieten mogelijkheden voor toepassingen in de bouw, industrie en andere sectoren, zoals de uitvaart.
Voordelen hennepteelt
Volgens Limburg heeft hennepteelt aanzienlijke voordelen: het is volledig biologisch, verbruikt weinig water, vereist geen gewasbescherming, slaat CO2 op en helpt bij de sanering van PFAS-verontreinigde bodems. ‘Hoewel het gewas in Limburg nog beperkt wordt geteeld, biedt het een grote potentie voor boeren en de industrie. Hemp2Comp speelt hierop in door te investeren in innovatie, kennisdeling en samenwerking binnen de gehele waardeketen’, schrijft Limburg in een persbericht.
Brede steun
De betrokkenheid van partijen, zoals Compas Agro en de LLTB, toont de brede steun voor dit project en de kansen die het biedt voor de regio, meent Limburg. „Dit project biedt onze boeren niet alleen nieuwe kansen, maar draagt ook bij aan een duurzamere economie en samenleving. Hennep heeft een grote potentie als milieuvriendelijk gewas, en met dit project versterken we de samenwerking tussen Limburg en Vlaanderen. Zo investeren we in een sterke, duurzame toekomst”, aldus gedeputeerde Jasper Kuntzelaers van Landbouw.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Provincie Limburg