Brabant wil minder mest en middelen toestaan in kwetsbare gebieden
Brabant ziet dat melkveebedrijven grasland kwijtraken en het aantal intensieve teelten toenemen. Dit zou negatieve gevolgen hebben voor de water- en natuurkwaliteit en daarom is het provinciebestuur van mening dat er een stevigere aanpak nodig is in kwetsbare gebieden. Dit zijn beekdalen, overgangsgebieden rondom Natura 2000-gebieden, natte natuurgebieden en grondwaterbeschermingsgebieden.
Meer maatregelen nodig
De huidige maatregelen blijken onvoldoende om de gewenste resultaten te behalen, ondanks dat programma’s als Schoon Water voor Brabant wel succesvol zijn. „We zien dat de huidige maatregelen rondom meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen voor bepaalde gebieden in Brabant niet genoeg zijn”, laat gedeputeerde Saskia Boelema (D66), verantwoordelijk voor Water & Bodem en Gezondheid, weten in een persbericht. „Dit tandje erbij is echt noodzakelijk. Voor onze natuur, het herstellen van de waterkwaliteit én het beter beschermen van de gezondheid van Brabanders zelf. Uiteindelijk zal dit leiden tot gezondheidswinst voor onze inwoners.”
Boer aan het roer
De provincie gaat daarom inzetten op minder gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen en het aanpakken van verdroging. De focus ligt daarbij op extensief grondgebruik van voornamelijk melkveebedrijven.
Daarbij wordt er gewerkt met doelvoorschriften. Boeren mogen zelf kiezen met welke maatregel of techniek het doel wordt behaald. Om het doelvoorschriftenbeleid in te voeren, zijn er nog wel wat stappen nodig. Daarnaast komt er een provinciebreed actieplan om de impact van gewasbeschermingsmiddelen te verkleinen.
Landbouwgrond blijft landbouwgrond
Voor het aangekondigde beleid in de kwetsbare gebieden: landbouwgrond blijft landbouwgrond. De provincie verwacht dat het met het stellen van regels voor grondgebruik het (melkvee)houders makkelijker maakt om extensief te gaan werken. Brabant wil de boeren steunen met advies en subsidies. Gedeputeerde Marc Oudenhoven (Lokaal Brabant), verantwoordelijk voor Agrarische ontwikkeling: „Graslanden zijn belangrijk om verdroging tegen te gaan en minder meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Door extensief grondgebruik kunnen we melkvee-boeren, maar ook de natuur, een handje helpen. Een win-win situatie dus.”
De provincie werkt een stappenplan uit om duurzaam gebruik van de eigen pachtgronden te versnellen. Ook stimuleert het andere grondeigenaren om hetzelfde te doen. Daarnaast worden wijzigingen in grondgebruik beter gerapporteerd.