BBB en VVD stellen Kamervragen over uitspraak stalbezetting Boxtel
Dit artikel is om 15.43 uur geüpdatet met een reactie van BBB.
In 2023 diende Van Campen samen met partijgenoot Michon-Derkzen een motie in die het kabinet opriep om een voorstel uit te werken, waarbij het binnendringen/insluipen primair als huisvredebreuk/inbraak (art. 138) wordt geclassificeerd. Deze motie is destijds door een ruime meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen.
Volgens LTO laat de uitspraak van gisteren zien dat de wet op dit gebied tekortschiet. ‘De impact van stalinsluiping op gedupeerde boeren en hun gezinnen is groot. Het binnendringen in, en bezetten van, stallen moet categorisch worden gekwalificeerd als huis-, lokaal of erfvredebreuk. LTO roept de Tweede Kamer en het ministerie nogmaals met klem op om de wet op dit onderdeel afdoende aan te passen’, schrijft de boerenorganisatie in een persbericht.
Coalitie reageert
VVD-Kamerlid Van Campen is nog steeds voorstander van deze wetsaanpassing. Hij reageert op de uitspraak: „Ik vind dit onbegrijpelijk. Het feit dat stallen op een agrarisch bedrijf niet een slot hebben zoals op onze voordeur, mag niet betekenen dat dierrechtenextremisten gewoon hun gang kunnen gaan. Wij nemen het initiatief voor nieuwe Kamervragen aan de minister. Je blijft gewoon van andermans spullen af.” VVD moet de Kamervragen nog opstellen en dient deze later deze week in.
Ook BBB roept het kabinet om om met de eerder aangenomen VVD-motie aan de slag te gaan. „Onze boeren verdienen bescherming tegen extremisme en onrecht, en het is de taak van de overheid om hen daarin te ondersteunen. Deze uitspraak laat zien hoe weinig bescherming boeren en hun gezinnen genieten tegen intimidatie en activistische acties die diep ingrijpen in hun persoonlijke levenssfeer. Boeren zijn hardwerkende mensen die dagelijks zorgen voor ons voedsel, maar voelen zich keer op keer in de kou gezet”, laat fractievoorzitter Caroline van der Plas weten.
Klap in gezicht boer
BBB is van mening dat stalbezettingen niet alleen een inbreuk zijn op het eigendomsrecht, maar ook een direct gevaar vormen voor de dieren, gezinnen en boerenbedrijven. „Dat activisten hier zonder noemenswaardige consequenties mee wegkomen, is een klap in het gezicht van onze boeren. BBB vindt dat deze uitspraak een verkeerd signaal afgeeft en roept het kabinet op om nú in actie te komen om boeren en hun gezinnen beter te beschermen.”
Coalitiegenoot Harm Holman (NSC) sluit zich daarbij aan. „We respecteren rechterlijke uitspraken, maar we vinden het wel jammer en zorgelijk dat het binnendringen van een varkensstal - privéterrein - kennelijk onbestraft blijft.”
Minister Wiersma: 'Ik heb hier als minister niks van te vinden'
Landbouwminister Femke Wiersma reageert via haar persoonlijke account op X (het voormalige Twitter) op de uitspraak van de rechter. 'In Nederland hebben we een onafhankelijke rechtspraak. Die respecteer ik. Daar heb ik als minister niks van te vinden.'
'Als mens kan ik me goed voorstellen dat de uitspraak voor de betrokken boeren als onrechtvaardig voelt. Voor mij is het belangrijkste: je blijft van elkaars zaken af. We kunnen het in een fatsoenlijk land als Nederland prima met elkaar oneens zijn, dat mag ook, maar dan voer je daarover een inhoudelijk gesprek. De impact die dit soort acties hebben op het gevoel van veiligheid van mensen is echt enorm dat moeten we niet met elkaar onderschatten.'