Jaaroverzicht april: kabinet wil met afroming rechten melkvee, pluimvee én varkens crisis op mestmarkt te lijf gaan, graslandnorm doodsteek voor melkveehouderij in Zuid-Nederland
1. Boerenorganisaties: ‘Onderbouwing voor derogatie is niet bekend bij de Europese Commissie’
Dat derogatie beter is voor de waterkwaliteit, is niet bekend bij de Europese Commissie. Dat stellen boerenorganisaties in een terugblikvideo over een gesprek in Brussel over de derogatie. Agractie en NMV organiseerden dinsdag 16 april een actie in Brussel.. Aan het eind van de middag ging een delegatie van beide boerenorganisaties samen met twee vertegenwoordigers van LTO op bezoek bij ambtenaren van Virginijus Sinkevičius, Eurocommissaris voor Milieu. Met hen bespraken ze de derogatie en de huidige situatie in Nederland. Sinkevičius was zelf niet aanwezig, omdat hij in het buitenland zat.
2. Commissie Deskundigen Meststoffenwet: schaf de nitraatnorm van 170 kilo per hectare af
De Commissie van Deskundigen Meststoffenwet had de Europese Commissie geadviseerd om de nitraatnorm van 170 kilo stikstof per hectare uit de Nitraatrichtlijn te halen. Dat vertelde CDM-voorzitter Gerard Velthof in de Tweede Kamer. „De norm, alleen voor dierlijke mest, is niet gerelateerd aan de waterkwaliteit.”
3. Kabinet wil met afroming rechten melkvee, pluimvee én varkens crisis op mestmarkt te lijf gaan
Het demissionaire kabinet stelt voor om met de afroming van rechten de druk op de mestmarkt te verminderen. In de melkveehouderij wordt bij een overdracht van fosfaatrechten buiten familieverband het afroompercentage verhoogd en daarnaast voert de minister ook een afromingspercentage voor varkens- en pluimveehouders in. Dat schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdagmiddag aan de Tweede Kamer.
4. Brabant gaat toezicht houden op veehouderijen die niet voldoen aan stallendeadline: ‘Wie A zegt, moet ook B zeggen’
Op 1 juli moeten Brabantse veehouders, met uitzondering van melkveehouders en de kalverhouderij, voldoen aan de stallendeadline in Noord-Brabant. Zo niet, dan gaat de provincie onderzoeken waarom bedrijven geen vergunningaanvraag hebben gedaan. Het gaat om toezicht houden, de volgende stap is handhaven.
5. ‘Graslandnorm doodsteek voor melkveehouderij in Zuid-Nederland’
„Minister Piet Adema ziet intensieve melkveehouderijen met veel dieren en weinig grond in onze regio als ‘zuidelijke cowboys’. Hij toont totaal geen medeleven. Schijnbaar vindt hij dat we wel in de stront mogen zakken”, reageert melkveehouder Bart Voet uit Schaijk (NB) op het mestplan dat het kabinet vrijdag presenteerde.