Jaaroverzicht oktober: FDF snoeihard voor BBB over aanpak mestplaatsingscrisis, grond in Zeeland en Brabant meer waard
1.Tweede Kamer wil ‘plan B’ voor aanpak mestcrisis
Er moet een ‘plan B’ komen als een nieuwe derogatie niet lukt, want anders stevent de sector af op een koude sanering. Die boodschap klonk woensdag en donderdag luid vanuit de Tweede Kamer. Met het mestpakket dat een maand geleden is gepresenteerd en de inzet in Brussel hoopt het kabinet de mestcrisis te beteugelen. De Kamer is daar kritisch op. Niet alleen de volledige oppositie, ook coalitiepartijen VVD en NSC wilden tijdens het debat concreet weten wat landbouwminister Femke Wiersma gaat doen om de mestcrisis op te lossen en of er een ‘plan b’ is.
2. ‘Ontwijkende antwoorden op ingediende schriftelijke vragen opfokbedrijf Engelen’
BBB diende eind augustus schriftelijke vragen in naar aanleiding van de voortgang van vergunningen en de rol van de provincie over de zaak van opfokbedrijf Engelen in Someren. „Het duurde lang voordat we antwoorden kregen, en de antwoorden die we nu hebben, zijn heel erg ontwijkende antwoorden. De provincie praat eromheen”, stelt Marcel Berkvens, BBB-Statenlid van de provincie Noord-Brabant.
3. FDF snoeihard voor BBB over aanpak mestplaatsingscrisis: ‘Dit gaat op de kop verkeerd’
Farmers Defence Force verwacht een radicaal andere koers van de politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB) tijdens de begrotingsdebatten over de landbouw in de Tweede Kamer op woensdag en donderdag. Volgens de boerenactiegroep voert de BBB nu ‘links beleid’ uit van VVD en NSC.
4. Familie Verschure stapte over: weer toekomstperspectief door buffels
Nadat bleek dat ze geen fosfaatrechten kregen toegewezen, schakelden melkveehouders Richard en Monique Verschure in Wijk en Aalburg (NB) in 2019 over op de buffelmelkerij. Een sprong in het diepe die uiteindelijk goed voor hun uitpakte.
5. Grond in Zeeland en Brabant meer waard, in Limburg blijft grondprijs gelijk
In Zeeland is de gemiddelde agrarische grondprijs in het derde kwartaal met maar liefst 3 procent gestegen. Dit gebeurde in Brabant ook, maar met 1 procent iets minder hard. In Limburg is er niet veel veranderd, behalve dat er veel meer grond is verhandeld. Dat meldt het Kadaster in het kwartaalbericht.