Woningwens van spuitspecialist in Klein-Zundert in de knel door spuitzone
Initiatiefnemer en spuitspecialist André Braspenning zei het bij de Raad van State erg vervelend te vinden dat zijn woningbouwplan nu al vier jaar vanwege gedoe rondom een spuitzone op de plank ligt. Immers, boomkwekerij Poppelaars tekende bezwaar aan tegen Braspennings bouwplan, omdat de woning dichter dan 50 meter bij de boom- en struikkweekvelden komt te liggen.
Schonere auto’s, minder zwavel
En dat kan door de strenge milieu- en volksgezondheidsregels voor spuitvrije zones beperkingen opleveren voor de bedrijfsvoering van Poppelaars, vooral als de kwekerij met bestrijdingsmiddelen gaat spuiten. Volgens de gemeente Zundert en Braspenning is een afstand van 30 meter van Poppelaars akkers tot de nieuwe woning van Braspenning voldoende spuitveilig. Kweker Hans Poppelaars denkt daar anders over. „Het perceel is groot genoeg om de woning verder van onze kweekvelden te zetten. Wij willen geen beperkingen krijgen, want we spuiten regelmatig met bestrijdingsmiddelen. Vooral bij prunussen moeten we vaak tegen meeldauw spuiten. Dat is de laatste jaren alleen maar meer geworden omdat de auto’s steeds schoner worden en niet of nauwelijks meer zwavel uitstoten.”
Nooit nergens last van
Ervaringsdeskundige Braspenning denkt daar heel anders over. „Er is niets aan de hand. Mijn woning komt op 30 meter van de kweekvelden en dat is meer dan voldoende afstand. Dat ik last krijg van bestrijdingsmiddelen lijkt me sterk. Ik woon al jaren tussen de kwekerijen waar er veel wordt gespoten en ik heb nog nooit nergens last van gehad. Ik maak zelf spuitmateriaal voor bestrijdingsmiddelen voor de agrarische sector, dus ik weet waar ik het over heb.”
Rechter Aletta Blomberg leek toch wel een paar juridische hobbels te zien. „De Raad van State heeft meerdere strenge uitspraken gedaan over spuitzones, omdat er nog veel onbekend is over de gezondheidsrisico’s van bepaalde bestrijdingsmiddelen. In dit geval gaat het om een nieuwe burgerwoning en dan gelden er toch wel strenge eisen, zoals een minimale afstand van 50 meter.”
Meer onderzoek
Of de gemeente en Braspenning moeten alsnog met een locatiespecifiek onderzoek aan tonen dat 30 meter bijvoorbeeld in combinatie met een hoge haag wel voldoende bescherming biedt. Braspenning wees er nog op dat naast zijn perceel ook een bestaande burgerwoning op zo’n 30 meter afstand van de kweekvelden staan. Maar dat is een bestaande situatie, stelde de rechter vast. „Het lijkt me ook sterk dat Poppelaars gaat spuiten als er harde wind staat met het risico dat alles bestrijdingsmiddelen in de sloot of in de lucht verdwijnen. Daarvoor zijn de middelen te kostbaar”, aldus Braspenning. De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Agrio