LLTB maakt zich zorgen over ‘kernrandzone’ gemeente Leudal

‘De ambities in de kernrandzones maken ons bezorgd,’ schrijft LLTB in haar zienswijze. ‘In de huidige kernrandzone is er sprake van een standstill van de intensieve veehouderij (varkens en pluimvee). Nu wordt het een zone om mens- en dierconcentraties te scheiden met als doel een goed woon-en leefklimaat. Betekent dit ook een standstill voor de melkveehouderij, paardenhouderij en schapenhouderij? Is het investeren in emissiereducerende technieken bij veehouderij in de kernrandzone wel toegestaan?’
200 meter
Ook vraagt de LLTB zich af hoe groot en waar die kernrandzones precies komen te liggen. In de ontwerp-omgevingsvisie wordt namelijk gesproken over minimaal 200 meter rondom kernen. Ook betoogt de LLTB dat agrarische ondernemers niet hebben gevraagd om het oprukken van de kernen in de richting van hun bedrijven. De belangenbehartiger vindt dan ook dat de gemeente óók met de belangen van de agrarische ondernemers rekening dient te houden.
Het waarom en de onderbouwing van de kernrandzones ontbreekt volgens de LLTB. ‘Het lijkt erop dat dit vooral is gebaseerd op onderbuikgevoel in plaats van een ruimtelijke en wetenschappelijke onderbouwing’, aldus de LLTB in haar zienswijze.
Tekst gaat verder onder kader.
Uitleg kernrandzone uit ontwerp-omgevingsvisie gemeente Leudal
De kernrandzone is bedoeld als overgangszone tussen bebouwd gebied en buitengebied. De kernrandzone is dus de zone rondom het dorp, ingesteld om mens- en dierconcentraties van elkaar te scheiden met als doel een goed woon- en leefklimaat in de dorpen. De functie van de kernrandzone hebben wij in deze visie verbreed. In deze zone worden kleinschalige (agrarische) bedrijfsactiviteiten toegelaten en vergroening door boomgaarden, voedselbossen en landschapselementen etcetera gestimuleerd. In principe is woningbouw in de kernrandzone niet toegestaan, als hier wordt gebouwd, schuift de kernrandzone verder op naar het buitengebied en wordt het nieuwe woongebied onderdeel van het dorp (en het gebiedstype ‘kern’).
Verder zet de belangenbehartiger vraagtekens bij uitspraken van Leudal over bij het gebied passende landbouw. Zo staat er in de ontwerp-omgevingsvisie dat de gemeente (intensieve) landbouw wil concentreren zodat elders in het buitengebied de kwaliteiten rust, ruimte en groen verder versterkt worden. Leudal wil daarnaast dat agrarische bedrijven zich vestigen en ontwikkelen op een passende en toekomstbestendige locatie.
Geschikt gebied
De LLTB vindt het niet kunnen dat een ondernemer dus maar geluk moet hebben dat deze toevallig in een geschikt gebied zit. Gebieden die niet of minder geschikt zijn in de ogen van de gemeente moeten niet op voorhand worden uitgesloten vindt de belangenbehartiger.
LLTB roept boeren uit gemeente Leudal op om zich bij de LLTB-zienswijze aan te sluiten en ook zelf een zienswijze in te dienen voor hun individuele situatie. De belangenbehartiger heeft daarvoor een sjabloon gemaakt welke te vinden is via het volgen van deze link.