Wynand Vogels: Delen van kennis maakt het verschil
Wynand Vogels (66) runt al veertig jaar een akkerbouwbedrijf in het Zuid-Limburgse Schinnen, waar hij onder andere aardappelen, spelt en bieten teelt. Ook was Vogels jarenlang actief als bestuurder, onder meer binnen de Vakgroep Akkerbouw van de LLTB. Toen hij in 2009 besloot om in bestuurlijk opzicht een stapje terug te doen, meldde hij zich aan bij PUM, een ontwikkelingsorganisatie die Nederlandse ondernemers uitzendt die hun kennis delen met collega’s in ontwikkelingslanden.
„Ik had in de krant een artikel gelezen over vier Zuid-Limburgse ondernemers die actief waren voor PUM; dat sprak me aan. Het buitenland heeft me altijd al gefascineerd; ik heb mede dankzij PUM de afgelopen jaren diverse werelddelen bezocht. Daar steek je altijd iets van op. Wij zijn in Nederland weliswaar hoogontwikkeld en behoren qua landbouw tot de top van de wereld, maar we zijn niet per definitie de beste. De kracht zit ‘m in het delen van kennis en ervaringen met elkaar.”
Mineralentekort in de bodem
Naast het gebrek aan basiskennis en de verschillen in mentaliteit in de landen die hij bezoekt, constateert Vogels vaak een fors mineralentekort in de bodem. „Ik heb diverse malen grondmonsters meegenomen naar Nederland en dan bleek er bijvoorbeeld nauwelijks fosfaat in de bodem te zitten. Niet zo vreemd dat het gewas dan niet wil groeien." Soms weten ondernemers wel dat ze de grond moeten bemesten, om het mineralengehalte omhoog te brengen, maar is er nauwelijks mest voorhanden. „Dierlijke mest is schaars en kunstmest is niet te betalen.”
Lees het volledige interview met Wynand Vogels in de Stal&Akker van zaterdag 18 maart