Graetheide en de Lexhy van DSM over naar provincie en Sittard-Geleen

Met de voorgenomen aankoop willen provincie en gemeente een duurzame toekomst van dit gebied waarborgen. In totaal gaat het om 354 hectare grond die de overheden melden marktconform op basis van de agrarische grondwaarde te verwerven. ‘De aankoop van de gronden ten zuiden van de Bergerweg, het zogeheten Lexhy-gebied, is nodig voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet omdat hier de bouw van een nieuw 380 kV hoogspanningsstation gepland staat’, aldus beide overnemende partijen in een toelichting. ‘Daarnaast is dit gebied aangewezen als locatie voor de verdere ontwikkeling van de Brightlands Chemelot Campus.’
Lexhy-bos
Bij de planvorming wordt het Lexhy-bos zoveel mogelijk in stand gehouden. Limburg en Sittard-Geleen streven naar eigen zeggen naar ‘een goede balans tussen de bestaande waardevolle inrichting van het gebied en de genoemde ontwikkelingen’.
Afspraken pachters overgenomen
Een deel van de gronden zijn verpacht aan agrarische bedrijven, die ook hun hoeves op deze gronden hebben. De Provincie en de gemeente zullen de afspraken overnemen die de pachters met de voormalige eigenaar DSM-Firmenich hebben gemaakt. Zij zijn persoonlijk geïnformeerd over het voornemen. Het aankooptraject van de gronden en de besluitvorming hierover zal nog in juni behandeld worden in de gemeenteraad van Sittard-Geleen en in de Provinciale Staten.
Positief kritisch
BBB-Statenlid Guus Queisen meldt desgevraagd verrast te zijn door het besluit te zijn van Sittard-Geleen en de provincie, maar positief-kritisch te zijn. „Op deze manier houden de overheden grip op de invulling van het gebied. Maar ik ben wel heel benieuwd naar de nadere details en uitwerking van de overeenkomst. Die hopen we tijdens een informatieavond te horen te krijgen.”
Veel druk op gebied
Queisen vertelt dat ongeveer 250 hectare van 354 landbouwgrond is, waarvan dan weer 80 tot 90 procent akkerbouwgrond.” Het is een gebied waar veel druk op zit. De A2, het Julianakanaal en de Hogesnelheidslijn lopen er doorheen. Verder wil Chemelot er graag haar campus uitbreiden en zijn er plannen voor ontgrinding op 65 ha. Daarnaast is het een recreatiegebied voor de inwoners van de dorpen eromheen. Het is dus ook om die reden van groot belang dat het agrarisch en natuurgebied daar behouden blijft.”

Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ruth van Schriek